Verden

Det kan bli den største skandalen på en mannsalder i USA. Her er det du trenger å vite for å være oppdatert.

NEW YORK (Aftenposten): Bit for bit tegner spesialetterforsker Robert Mueller et bekymringsfullt scenario for president Trump.

USAs president Donald Trump
 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

Det har vært stille lenge, men nå stiger spenningen her i USA.

Mange tror etterforskningen av president Donald Trump nærmer seg en konklusjon. Under valgkampen holdt spesialetterforsker Robert Mueller lav profil mens Trump raljerte over flyktninger og demokrater. Granskingen av presidentens Russlands-forbindelser forsvant fra overskriftene.

De siste fire ukene har det imidlertid skjedd svært mye, og mer er i vente.

Her er en oppsummering av det viktigste du trenger å vite:

1. De fem hovedsporene

Robert Mueller ble ansatt i mai 2017 for å granske hvordan russerne påvirket det amerikanske presidentvalget. Han skal også etterforske om Trump eller hans team har samarbeidet ulovlig med russiske aktører under og etter valgkampen. Mueller har satt i gang en svært omfattende etterforskning for å komme til bunns i dette. Magasinet Wired har sammenfattet den i følgende fem punkter:

 • Hvitvasking av penger og forretningsforbindelser med russere.
 • Den russiske statens hackingangrep på amerikanske personer og organisasjoner.
 • Russernes påvirkningskampanje gjennom sosiale medier.
 • Møter og annen kontakt mellom Trumps team og russiske representanter.
 • Forsøk fra Trump og hans team på å hindre etterforskningen.
Spesialetterforsker Robert S. Mueller III.

2. Tre viktige vitner

Mueller har forhørt og tiltalt en rekke personer. Han har også avdekket kriminelle forhold som ikke er direkte forbundet med Russland-saken, for eksempel hvitvasking av penger. Dette har han brukt til å presse nære medarbeidere av president Trump til å samarbeide. De er blitt tiltalt for forholdene og deretter tilbudt mildere straffer mot at de gir informasjon til etterforskeren.

Tre av dem har vært i søkelyset den siste tiden: tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, tidligere valgkampsjef Paul Manafort og Trumps personlige advokat og «fikser» Michael Cohen. Mueller har bedt om at Flynn får mildere straff for sine lovbrudd fordi han har bidratt med nyttig informasjon. Mueller har også fått informasjon fra Cohen. Han er imidlertid mindre fornøyd med Manafort: I et rettsdokument nylig skrev spesialetterforskerens team at Manafort har løyet under avhør og dermed brutt avtalen som ville gitt ham mildere straff.

Michael Cohen stilte overraskende opp til et rettsmøte i New York der han innrømmet å ha løyet om Trumps Russland-forbindelser.

3. Én bombe fra Cohen

Den siste uken er det blitt kjent at Cohen har gitt Mueller en svært viktig opplysning: Planene om å bygge et Trump Tower i Moskva ble ikke skrinlagt i januar 2016, slik både Cohen og Donald Trump tidligere har hevdet. De ble ikke avsluttet før i juni 2016. Dersom det er riktig, betyr det at presidenten hadde potensielle forretningsinteresser med russerne gjennom hele primærvalget, og at de ikke ble avsluttet før etter at det ble klart at han kom til å bli republikanernes kandidat.

Et av de største mysteriene mange håper å få svar på, er hvem Donald Trump har gjort forretninger med, hvem som har lånt ham penger, og hvem han eventuelt fortsatt har bindinger til. Trump eier fortsatt selskapet sitt, og han har ikke offentliggjort selvangivelsene sine slik alle presidenter før ham har gjort.

OPPDATERING: Påtalemyndigheten i New York anbefalte fredag 7. desember at Cohen får betydelig fengselsstraff. Cohen er tiltalt for flere forhold, deriblant skatteunndragelse. Han er også tiltalt for å ha brutt lovene for finansiering av valgkamper, fordi han bestakk to kvinner som hevdet å ha hatt forhold til Donald Trump (en av dem er pornostjernen Stormy Daniels). Dette er en sak som ble avdekket av Mueller, men som han henviste til rettsdistriktet i New York. President Trump blir implisert som medvirkende i denne saken.

Les også

Russlandsetterforskningen gikk nettopp inn i en ny fase. Donald Trump jr. har grunn til å være nervøs.

USAs president Donald Trump

4. To måter Trump har styrket sin hånd

 • Dagen etter kongressvalget i november sparket Trump justisminister Jeff Sessions. Han erstattet ham midlertidig med Matt Whitaker. Dette er viktig fordi Mueller ble utnevnt av og er underlagt justisdepartementet. Sessions erklærte seg inhabil i saken tidlig, til Trumps store frustrasjon. Visejustisminister Rod Rosenstein har derfor hatt det øverste ansvaret for etterforskningen. Det har fortsatt ikke kommet frem informasjon om at Whitaker har begrenset Muellers granskning.
 • Kongressvalget styrket også republikanernes flertall i Senatet. Det gir presidenten en ekstra sikkerhetsbuffer hvis han skulle bli stilt for riksrett.
Les også

Saudi-Arabia har brukt millioner på Trumps hoteller. Nå nekter presidenten å kritisere den drapsanklagede kronprinsen.

Donald Trump Jr. hadde en sentral rolle i valgkampen i 2016. Dersom han har løyet for Kongressen om hva som skjedde i denne valgkampen, kan han havne i rettslig trøbbel.
Trump har i flere tiår snust på muligheten til å investere i Russland. Her er han på en mottagelse i Moskva i 1996.

5. Fem store bekymringer for Trump de neste månedene

 • Den første: Demokratene overtar makten i Representantenes hus i januar. Da kan de begynne å kalle inn vitner og forlange innsyn i dokumenter.
 • Den andre: Flere rettssaker er allerede i gang, og de har begynt å pirke borti presidentens forretningsimperium og kreve innsyn i avtaler og regnskaper. Selv om Mueller ikke skulle finne noe, er presidenten i et juridisk og etisk minefelt.
 • Den tredje: Trumps sønn Don Jr. har innrømmet at han løy om et møte med russiske representanter i Trump Tower. Svigersønn Jared Kushner er innblandet i flere potensielle interessekonflikter som i verste fall kan være lovstridige. Vil Mueller tiltale noen av presidentens familiemedlemmer for å presse frem informasjon?
 • Den fjerde: På vårparten begynner valgkampen for alvor. Hvor skadelig vil etterforskningen være for Trump sjanser til gjenvalg?
 • Den femte: Presidenten har sparket FBI-direktør James Comey og justisminister Jeff Sessions. Han har kommet med skarpe kommentarer på Twitter om alt fra Muellers vitner til hvordan han mener rettsvesenet bør fungere. Det er svært uvanlig, men er presidentens oppførsel også ulovlig? Bloggen Lawfare minner om at det ikke er lov å forsøke å påvirke vitner i en rettssak.
Donald Trump Jr. sammen med faren, president Donald Trump.

6. Tre mulige utfall hvis Mueller mener Trump har brutt loven

Dersom Mueller konkluderer med at Trump har begått lovbrudd, er det likevel ikke sikkert at det får konsekvenser for presidenten. Ifølge The New York Times skal Mueller levere sin rapport til justisministeren, som altså nå er Matt Whitaker. Deretter vil det være opp til Whitaker å sende den videre til Representantenes hus. Her er tre mulige utfall:

 • Justisministeren sier takk og legger rapporten i en skuff.
 • Mueller forsøker å tiltale presidenten i en kriminalsak, noe som gjør at rapporten vil bli offentliggjort via Kongressen. Trump vil muligens kunne stilles for retten etter at han går av.
 • Representantenes hus reiser riksrettstiltale. Dersom et flertall stemmer for, vil det føre til en rettssak i Senatet.

OPPDATERING: President Trunp har nominert William Barr som ny justisminister. Dermed blir det muligens han som får Muellers endelige rapport, hvis han blir godkjent av Senatet før spesialetterforskeren blir ferdig.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

 1. Paul Manafort
 2. Michael Cohen
 3. USA
 4. Donald Trump