Wikileaks' grunnlegger Julian Assange siktet av amerikanske myndigheter

Wikileaks' grunnlegger, Julian Assange, er siktet av amerikanske myndigheter, melder The Washington Post.

Wikileaks grunnlegger Julian Assange fotografert gjennom en dør på Ecuadors ambassade i London.

Wikileaks opplyser det samme.

Påtalemyndigheten omtaler en hemmelige siktelse i rettsdokumenter som er levert inn i en sak som ikke er direkte knyttet til Assange, skriver The Washington Post.

Assange ble for alvor kjent etter de såkalte WikiLeaks-lekkasjene for åtte år siden. Nettstedet startet den gang lekkingen av 251.287 diplomatmeldinger sendt fra USAs ambassader rundt omkring i verden, noe amerikanske myndigheter mislikte sterkt.

I slutten av 2010 ble Assange arrestert av britisk politi etter å ha meldt seg selv til politiet. Han var mistenkt for flere tilfeller av seksualforbrytelser mot to kvinner i Sverige.

Julian Assange har selskap av en katt på den ecuadorianske ambassaden i London, hvor Assange har befunnet seg de siste seks årene.

Oppdaget ved en glipp

Assange mener selv at han er uskyldig, og at han er offer for en amerikansk svertekampanje mot seg. Etter at britiske domstoler kom frem til at Assange skulle utleveres til Sverige på bakgrunn av anklagene mot ham, tok han dekning i Ecuadors ambassade i London.

Forholdet mellom Assange og ecuadorianske myndigheter har derimot surnet den siste tiden. I mars mistet WikiLeaks-grunnleggeren internettilgang, ble fratatt mobiltelefonen og ble nektet å ta imot gjester på ambassaden. Assange skal også ha fått beskjed om å stelle bedre med katten som holder ham med selskap, katten ville bli gitt bort eller flyttet om Assange ikke steller bedre med den.

Ifølge The New York Times har amerikanske påtalemyndigheter det siste året diskutert flere typer anklager de kunne rette Assange.

Siktelsen mot Assange var i utgangspunktet hemmelig, men ble avslørt sent torsdag kveld gjennom en uavhengig domstolsarkivering der aktoratet skal ha nevnt Assange ved en glipp.

Les også

Foreløpig kjennelse i CNN-søksmål mot Trump utsatt til fredag

Vil ha Assange foran amerikansk domstol

Amerikanske myndigheter ønsket å holde siktelsen hemmelig til 47-åringen ble pågrepet. Når dette skjer, er uklart. Assange har i seks år holdt seg i Ecuadors ambassade i London og har derfor unnsluppet en pågripelse.

Det amerikanske justisdepartementet skal være positive til at de skal klare å få WikiLeaks-grunnleggeren til å stille opp for en amerikansk domstol, skriver The Wall Street Journal.

Siktelsen mot Assange er fortsatt ukjent, men spionasje kan være en del av siktelsen, skriver avisen.

Spesialetterforsker Robert Mueller har tiltalt en lang rekke navngitte russere som oppgis å være etterretningsagenter for datainnbruddet, som Wikileaks publiserte resultatet av. Nettstedet publiserte flere tusen e-poster stjålet fra Demokratene og Hillary Clintons valgkampapparat.

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, omtalte Wikileaks som en «motstander» av USA da han var CIA-direktør. Tidligere justisminister Jeff Sessions har sagt at å arrestere Assange er en «prioritet».