Sveriges lilleprins døpt i Stockholm

Prins Oscar gråt på pappas fang idet dåpsseremonien for svenskenes lille prins ble innledet i Slottskyrkan på Stockholms slott. Kronprinsesse Mette-Marit var blant de fem fadderne.

Kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria, prins Oscar og prins Daniel under dåpen i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Like før klokken 12 fredag var alle gjestene på plass i Slottskyrkan.

Prins Oscar er det andre barnet til kronprinsesse Victoria og prins Daniel, og han ble døpt i den samme historiske dåpskjolen som storesøster Estelle for fire år siden.

Både hun og kusinen Leonore fikk lov til å hjelpe til med å holde dåpsvannet under seremonien, som gikk ganske rolig for seg, selv om hovedpersonen ikke virket helt fornøyd.

– Så ønsker vi prins Oscar velkommen som det yngste medlemmet akkurat nå i Guds store familie, sa erkebiskop Antje Jackelén, som forrettet dåpen.

Les også

Her er Sveriges lille prins Oscar

Prinsesse Estelle, prins Oscar, kronprinsesse Victoria og kong Carl Gustaf under dåpen i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Prins Oscar, kronprinsesse Victoria og kong Carl Gustaf under dåpen i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Sovnet hos mamma

Kornprinsesse Mette-Marit var fadder under dåpen av prins Oscar. Her sammen med mamma kronprinsesse Victoria. Oppgaven deler hun med kronprins Frederik av Danmark, svenske prinsesse Madeleine og den tidligere bandyspilleren Hans Åström, som har vunnet VM-gull tre ganger og er fetteren til prins Daniel

Etter å ha blitt døpt med kildevann fra Öland og løftet opp av presten, fikk den snart tre måneder gamle hovedpersonen komme tilbake til mammas fang, der han sovnet.

Kronprinsesse Mette-Marit har fått æren av å være en av prinsens fem faddere. Oppgaven deler hun med kronprins Frederik av Danmark, svenske prinsesse Madeleine og den tidligere bandyspilleren Hans Åström, som har vunnet VM-gull tre ganger og er fetteren til prins Daniel.

Prinsesse Leonore, kronprinsesse Victoria, prins Daniel, prins Oscar og prinsesse Estelle under prins Oscars dåp i slottskyrkan i Stockholm.

Senere fredag er det mottakelse og lunsj med familie og en rekke gjester fra inn- og utland, blant dem Sveriges statsminister Stefan Löfven, en rekke svenske partiledere og kongelige fra andre land.

På gjestelisten står også prins Nicolas, prinsesse Leonore, begge barna til prinsesse Madeleine og Christopher O'Neill, mens to måneder gamle Alexander, sønnen til prins Carl Philip og prinsesse Sophia, måtte bli hjemme.

Les også

Prinsesse Sofia og prins Carl Philip har fått en sønn

Arkeologisk gave

Når prinsen blir litt større og har lært seg å håndtere en spade, kan han se fram til å delta i en arkeologisk utgraving på Uppåkra i Skåne, Skandinavias størst bosetting under jernalderen. Det er nemlig en av dåpsgavene til prinsen.

I forbindelse med dåpen skal det skytes salutt – 21 skudd – fra kanonene på Skeppsholmen, og selve seremonien ble forrettes av erkebiskop Antje Jackelén, assistert av överhovpredikant biskop Johan Dalman og hovpredikant Michael Bjerkhagen.