Verden

- Valget i Burma var uten reell betydning

Statsledere og menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer valget i Burma. - Dersom Aung San Suu Kyi blir løslatt, vil det trolig ikke ha noen stor politisk betydning for situasjonen i Burma, sier forsker ved Human Rights Watch.

Barn fotografert ved Wiwekaram-tempelet ved den burmesisk-thailandske grensen den 7. november. FOTO: SUKREE SUKPLANG/REUTERS/SCANPIX SUKREE SUKPLANG

 • Eivind Sørlie

Valglokalene i Burma stengte søndag klokken 16 lokal tid, eller klokken 10.30 på formiddagen norsk tid, etter det første valget på 20 år i landet.

Alt ligger til rette for at militærjuntaen vil vinne valget, som blir kritisert av statsledere og menneskerettighetsorganisasjoner verden over.

— Myndighetene har ikke fulgt det internasjonale samfunnets gjentatte oppfordringer om å løslate Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger. De har heller ikke tillatt valgobservatører, noe som er talende for valgets demokratiske kvalitet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Også USAs president Barack Obama, for tiden på reise i Asia, kritiserte søndag organiseringen av valget, og uttalte at valget har vært «alt annet enn fritt og rettferdig».

I realiteten sikret seier

Fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi har blitt holdt i husarrest i nesten 15 år siden hun vant det siste valget i 1990. Hennes parti National League for Democracy (NLD) boikotter valget.

Det militærjunta-støttede partiet Union Solidarity and Development Party (USDP) er i realiteten sikret seier.

Det største opposisjonspartiet National Democratic Force var bare i stand til å stille med 164 kandidater til parlamentets totalt 1159 seter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Generalenes parti USDP stiller med kandidater i så godt som hver eneste valgkrets. I landets nye grunnlov av 2008, heter det dessuten at en fjerdedel av parlamentets seter skal forbeholdes militære ledere.

En mann går forbi en valgkampplakat for USDP. Partiet er ventet å vinne med stor oppslutning, men valget blir kraftig kritisert av statsledere, forskere og menneskerettighetsorganisasjoner. FOTO: AP PHOTO, SCANPIX

Flere meldinger om valgfusk

Militærjuntaen ville ifølge nyhetsbyråer ikke tidfeste når valgresultatet vil foreligge, men uttalte at resultatet vil bli kjent «med tiden».

Det foreligger motstridende meldinger om hvordan avviklingen av valget har gått. Offisielle kilder hevder gatene i de største byene var rolige, mens opposisjonelle hevder omfattende valgfusk har pågått.

Forskeren David Scott Mathieson, som arbeider for Human Rights Watch (HRW) i Thailand, har arbeidet lenge med situasjonen i Burma og fulgte gjennomføringen av valget tett fra Bangkok.

Mathieson forteller om en rekke rapporter om valgfusk.

— Vi har fått meldinger om velgere som ikke har fått avgi stemme, trolig fordi myndighetene allerede har stemt for dem. Det har også blitt rapportert at velgere har blitt avhørt av myndighetenes tjenestemenn utenfor valglokalene. De som har indikert at de ikke vil stemme på militærjuntaens parti, skal ha blitt beordret til å forlate valgstasjonen, sier Mathieson til Aftenposten.no på telefon fra Bangkok.

Avisen Irrawaddy, som rapporterer fra den thailandske siden av grensen, beskriver lignende episoder ved valgavviklingen.

Ifølge de første anslagene som har nådd HRW, kan andelen som stemte ved valget ha vært så lav som 30 prosent.

Junta-lojale aviser har ifølge BBCs anonyme korrespondent i Rangoon oppfordret folk til å stemme, men skal ifølge opposisjonsledere samtidig ha advart mot å stemme noe annet enn USDP.

- Valget var uten betydning

— Stemmene som ble avlagt vil i all hovedsak ikke ha noen som helst betydning for den politiske situasjonen i Burma. Militærjuntaen vil produsere det valgresultatet som de ønsker, sier Mathieson.

- Enkelte analytikere hevder det ikke vil være så lett for juntaen å jukse ved opptellingen av stemmene, fordi opposisjonspartier har blitt gitt lov til å være tilstede og observere?

— Dette gjelder dessverre bare på steder der hvor opposisjonspartier har fått stille med representanter, og det er en svært liten andel av valgkretsene. I resten av dem kan de lokale myndighetene gjøre akkurat som de selv vil.

Militærjuntaen avslo i oktober å la internasjonale valgobservatører inn i landet. Heller ikke journalister har fått adgang.

— Siden vi har mye erfaring med å holde valg, trenger vi ikke eksperter på dette området, uttalte lederen for valgkommisjonen, Thein Soe, til CNN.

- Valget er en parantes i historien

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som i lengre tid har engasjert seg i menneskerettighetssituasjonen i Burma, kaller søndagens valg «en farse».

- Dette valget var rigget på forhånd, og er en parantes i landets historie. Det innebærer ingen reell endring, sier Bondevik.

Bondevik, som i dag er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, er heller ikke særlig optimistisk når det gjelder Aung San Suu Kyis utsikter til løslatelse.

— Det avgjørende vil være hvordan de neste dagene i Burma forløper. Dersom det ikke blir uro, kan det tenkes at generalene vil løslate henne - men det er heller tvilsomt at de vil gi henne full frihet til å bevege seg og drive politisk arbeid, sier Bondevik.

Bondevik bemerker imidlertid at det fort kan bli urolig i dagene etter valget.

- En løslatelse vil ikke føre til store endringer

Aung San Suu Kyi vant det siste valget, i 1990, med overveldende flertall, men har sittet i husarrest størstedelen av tiden siden da.

Flere av hennes støttespillere tror hun kan bli løslatt fra husarrest etter at juntaen har erklært valget for vunnet.

Mange tror det kan skje så tidlig som 13. november i år, når den nåværende husarresten mot henne utgår.

— Det internasjonale samfunnet bør ikke bli overbegeistret, om så skulle skje - utover den rent personlige seieren en løslatelse ville bety for henne. Partiet hennes er fortsatt forbudt, og hennes eventuelle løslatelse vil trolig ikke endre noe. Alt handler om hvilke forutsetninger hun eventuelt vil bli løslatt under, sier Mathieson.

Det anerkjente nyhetsmagasinet The Economist argumenterer for at valget, tross alt, kan representere starten på politisk forandring i landet.

Mathieson ved Human Rights Watch deler ikke denne oppfatningen:

— Jeg kan ikke se at det vil komme noe positivt ut av dette valget, sier forskeren.

En mann undersøker valgmateriell satt opp utenfor en valgstasjon i Rangoon. FOTO: REUTERS/SCANPIX STR

 1. Les også

  Juntaen klar for valgseier

 2. Les også

  Juntaen vil ikke ha valghjelp

 3. Les også

  Folk er sinte og redde. Opposisjonen er sjanseløs. Velkommen til Burma, et land nærmest ribbet for håp.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Imran Khan leder valget i Pakistan

 2. VERDEN

  De er fengslet for å ha avslørt myndighetenes massedrap. Nobelprisvinneren lar dem sitte der.

 3. VERDEN

  HRW: Palestinske myndigheter forfølger kritiske røster

 4. VERDEN

  Kina legger press på Myanmar om kraftutbygging

 5. VERDEN

  Amnesty trekker tilbake æresprisen til Aung San Suu Kyi

 6. VERDEN

  Reuters-journalistene er løslatt. Dette ble de fengslet for.