Verden

USA beskyldes for overvåkning i Danmark

Dansk enhet har drevet samme virksomhet som i Norge, ifølge dansk TV2.

Også den amerikanske ambassaden i København skal ha drevet overvåkning slik som ved den norske ambassaden, ifølge dansk TV2.

Saken utvides.

Det opplyser en tidligere ansatt i overvåkingsenheten til .

Nyheten har klare paralleller til overvåkingssaken her til lands, der det onsdag ble kjent at USA i årevis har drevet med overvåking av nordmenn. Det er imidlertid første gang det blir bekreftet at USA også har drevet med overvåking i andre land.

Ifølge den tidligere ansatte har enheten patruljert ved US Marine Corps’ avdeling på Østerbro i København og skal også ha fulgt etter mistenkelige personer som har ferdes nær ambassaden.

Ifølge TV 2s kilde skal enheten ha bestått av minst 14 personer, som alle skal ha vært klarert på høyeste hold av Politiets Efterretningstjeneste (PET), PSTs danske søsterorganisasjon.

Dansk etterretning skal ha kjent til overvåkingen, og skal ha samarbeidet med den amerikanske enheten under Bill Clintons besøk i landet, skriver norske TV2.

Justisminister ønsker ikke kommentere

Den danske justisministeren Lars Barfoed har hittil ikke kommentert saken. Ifølge flere danske sikkerhetseksperter er overvåking og registrering av danske borgere ulovlig, hvis det foregår uten samtykke med danske myndigheter.

— Hvis noe sånt har funnet sted på en ambassade her i landet, er det snakk om ulovlig etteretningsvirksomhet, sier professor i strafferett, Jørn Vestergaard, til Politiken.

Han får støtte av en annen dansk jusprofessor, Jens Vedsted Hansen:

— Det høres ut som utenlandsk etteretningsvirksomhet i Danmark. Og hvis det foregår uten samtykke fra de danske myndigheter, så er det ulovlig, sier Vedsted-Hansen.

Les også

  1. Alt om den amerikanske overvåkningen

  2. Kortene på bordet

  3. «Alle som har demonstrert ved USAs ambassade, må regne med at de kan være registrert»

  4. - Politiet må ha kjent til overvåkingen