Verden

Vil ha ny rettssak

KINSHASA/OSLO (Aftenposten.no): Aktor i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French ba tirsdag om at saken blir annullert. Han mener saken må opp på nytt.

Tjostolv Molands forsvarer André Kibambe og ambassaderåd Gunvor Alida Endresen er til stede i rettssalen i Kinshasa.
  • Kristjan Molstad
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Kongo
  • Thomas Hubert

Les også:

Les også

Ankesaken mot French og Moland starter i morgen

I KONGO

Thomas Hubert

Etter først å ha brukt en time til å argumentere for at saken ikke trenger en ny behandling i rettssystemet, snudde aktor Pierre Agabo overraskende under ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i den militære høyesteretten i Kinshasa.

Han oppfordret dommerne til å sende saken tilbake til domstolen i Kisangani. Og understreket at domstolen, ved en eventuell ny rettssak i Kisangani, må få en helt ny sammensetning.

En time senere ble retten hevet. Rettens administrator, dommer Bassolo Yeliambela, sa de vil komme tilbake med en dato for når avgjørelsen vil falle.

Ny sak

Etter at retten var hevet gjentok Agobo i et intervju med Aftenposten.no at han ønsker en ny rettssak i Kisangani. Hvis det blir utfallet, vil tiltalene mot de to nordmennene bli annullert, ifølge aktor, og rettsrunden starter på nytt.

Da vil alle parter få muligheten til å legge frem nye bevis og føre nye vitner. Saken vil gå for samme rett, men med nye dommere.

Gunvor Alida Endresen ved den norske ambassaden i Angola var på plass i Kinshasa for å følge saken. Også britiske myndigheter var på plass i rettssalen.

— Hvis utfallet blir en ny rettssak i Kisangani, er det ikke det beste vi kunne håpe på, sier hun.

- Hva håpet dere på?

— En utsettelse, slik at begge forsvarerne kunne vært her. Vi ønsker en endelig rettsavgjørelse så fort som mulig, sier hun.

Feil

Før en endelig dom er avsagt er det, ifølge Endresen, umulig for norske myndigheter å forhandle om en eventuell overføring av Moland og French for soning i Norge.

Tjostolv Molands forsvarer, André Kibambe, pekte i høyesterett på en rekke feil som ble gjort av dommerene i den forrige rettssaken.

— Vi håper at Høyesterett nå er overbevist om at mange ting ble gjort feil i forrige rettsrunde, og at det må rettes opp, sier Kibambe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongolesisk høyesterett skal avgjøre om Joshua French og Tjostolv Moland skal få en ny runde i rettssystemet.

Snudde

Ankesaken i den militære høyesteretten i Kinshasa tok to og en halv time.

Høyesterett ska nål vurdere om det har forekommet saksbehandlingsfeil som kan utløse en ny runde i rettssystemet, eller om dødsdommene mot de to nordmennene skal godkjennes.

Retten begynte tirsdagen med å behandle forsvarets krav om å avvise hele saken, som ble fremsatt i desember.

Aktor hevdet først at nordmennene egentlig ikke ønsket å anke saken til Høyesterett.

— Tjostolv Molands anke er ikke resultat av egen, fri vilje. Han nektet å skrive under de nødvendige papirene, og det gjorde Joshua French også, sa Agabo under rettssaken.

Protesterer mot dommerne

Molands og Frenchs advokater hevder blant annet at aktor i de tidligere rettssakene, major Jean Blaise Bwa Mulundu, ikke var kvalifisert. De har også påpekt at to av dommerne som dømte nordmennene ikke deltok i alle rettsmøtene.

Molands forsvarer André Kibambe kritiserer også retten for å ha dømt hans klient til tross for hans "nedsatte psykiske helse".

— Moland viste en oppførsel som tilsvarer en mental syk person, sa Kibambe.

- Medisin er ingen nøyaktig vitenskap

Aktor, oberst Agabo, la frem aktoratets versjon av saken mot Moland og French under dagens rettsmøte. (FOTO: Thomas Hubert)

Når det gjelder Molands mentale tilstand under rettssaken i Kisangani, leste aktor opp en legerapport som slo fast at Moland antagelig led av "malaria eller en psykotisk reaksjon".

— Vi er ikke enige med denne rapporten. Medisin er ingen nøyaktig vitenskap. Rapporten bygger på antagelser, sa han.

Rettens administrator sa at retten vil granske forsvarernes krav om at saken skal avvises.

Les også:

Les også

Bakgrunnen til Tjostolv Moland og Joshua French

Ikke til stede

French og Moland er dømt til døden for drap på sjåføren sin og for spionasje i Kongo. Moland og French ble pågrepet i mai i fjor og har sittet i varetekt siden den gang. Saken deres har allerede vært oppe i en militær domstol to ganger. I begge tilfellene endte saken med dødsdom, senest 3. desember i fjor.

Norske og kongolesiske myndigheter har allerede hatt uformelle samtaler om muligheten til overføre nordmennene til soning i Norge. Kongos justisminister Emmanuel-Janvier Luzolo åpnet tidligere denne måneden for dette når det foreligger en rettskraftig dom.