Forbereder seg på nye Wikileaks-lekkasjer

Wikileaks' varslede dokumentlekkasje bekymrer Pentagon.

En ny varslet Wikileaks-lekkasje kan offentliggjøre dokumenter om såkalte signifikante hendelser, som er strengt hemmelige. Det uroer det amerikanske forsvarsdepartementet.

Les også:

Wikileaks har annonsert at de innen kort tid vil offentliggjøre om lag 400.000 hemmelige forsvarsrapporter som omhandler krigen i Irak. Mengden dokumenter gjør den sensasjonelle lekkasjen om krigen i Afghanistan forholdsvis liten.

Det amerikanske forsvarsdepartementet er bekymret for hva slags detaljer det nye frislippet innebærer, særlig hvorvidt det avslører noe om såkalte SIGACTS — signifikante hendelser - så som angrep rettet mot koalisjonsstyrker, irakiske sikkerhetsstyrker, sivile eller infrastruktur.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

— Potensielt skadelig

Pentagon har på forhånd satt 120 personer til å lese gjennom en database med sensitive dokumenter om krigen i Irak.

- Målet er å kartlegge hva den mulige effekten av offentliggjøringen vil være, sier en av Pentagons talsmenn, oberst David Lapan.

Databasen dokumentene ble plukket ut fra, skal inneholde taktiske rapporter, rapporter om signifikante hendelser, ifølge Lapan, som på det sterkeste oppfordret Wikileaks-organisasjonen til å returnere dokumentene til den rettmessige eieren.

— Hverken Wikileaks eller andre har tilstrekkelig ekspertise til å håndtere dette. Det er ikke bare navngivningen, men det er de mange dokumentene uten som også kan skade, sier Lapan.

Det kontroversielle nettstedet har allerede publisert 77.000 sider med klassifiserte dokumenter om krigen i Afghanistan. De fleste var logger skrevet av soldater, og i tillegg har nettstedet publisert en rekke etterretningsrapporter.

Om kort tid kommer altså WikiLeaks til å legge ut ytterligere 15.000 sider hemmeligstemplede, militære dokumenter.

Wikileaks og den omstridte grunnleggeren Julian Assange har varslet en ny storlekkasje, denne gangen fra krigen i Irak. FOTO: BERTIL ERICSON/SCANPIX SWEDEN