Verden

Trump og Iran rasler med sablene

Iran advarer Donald Trump mot å begå en strategisk tabbe etter at USAs president truet med overveldende maktbruk mot landet.

President Donald Trump, her under et valgmøte med latinamerikanere i Arizona mandag, varsler storstilt svar mot Iran dersom landet skulle angripe amerikanske mål. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB scanpix

 • NTB

– Ethvert angrep fra Iran mot USA, uansett form, vil bli møtt med et angrep mot Iran som vil være 1.000 ganger større i omfang, skrev Trump på Twitter sent mandag kveld.

Uttalelsen kom etter at Politico skrev at Iran planlegger et attentat mot USAs ambassadør i Sør-Afrika, Lana Marks, som hevn for amerikanernes likvidering av general Qasem Soleimani.

Lederen for den iranske Revolusjonsgardens elitestyrke ble drept i et amerikansk droneangrep i Irak 3. januar.

Politico viste til en hemmeligstemplet amerikansk etterretningsrapport, som de hevder å ha fått tilgang til via en kilde i Trump-administrasjonen.

Iranske myndigheter beskrev mandag påstanden som «grunnløs» og ledd i «repeterende og råtne metoder for å skape en anti-iransk atmosfære».

En talsmann for den iranske regjeringen fulgte opp tirsdag og advarte under en TV-overført pressekonferanse Trump mot å begå det han omtalte som en strategisk tabbe.

– Vi håper at de ikke gjør en ny strategisk tabbe. Dersom de gjør det, vil de bli vitne til Irans besluttsomme svar, sa Ali Rabiei.

Rabiei beklaget at presidenten i et land som hevder å sørge for ro og orden i verden, «på sviktende grunnlag» kommer med slike «forhastede» og «tvilsomme» uttalelser.

Den iranske talsmannen ba videre Trump «avstå fra nye eventyr» i et forsøk på å sikre seg en ny presidentperiode.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Iran
 4. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Russland og Iran avviser blankt at de har forsøkt å påvirke valget i USA

 2. VERDEN

  Han anklaget USAs fremste helseforskere for å undergrave Trump, nå ber han om sykmelding

 3. VERDEN

  Hun har stått støtt ved Trumps koronastrategi. Nå vender den utskjelte legen ham ryggen.

 4. VERDEN

  Topprepublikaner lover ordnet maktoverdragelse

 5. VERDEN

  IOC reagerer på at iransk bryter ble henrettet

 6. VERDEN

  Kina anklager USA for Tiktok-tyveri