Verden

Khatera fikk oppfylt drømmen om å bli politi. Taliban anklages for å ha blindet henne.

Khatera (33) hadde drømt om å bli politikvinne nesten hele livet. Nå anklages Taliban for å ha kvestet henne, og faren er pågrepet i saken.

Det var i oktober den afghanske politikvinnen ble overfalt og blindet av tre menn utenfor en politistasjon i Ghazni-provinsen. Dette bildet av henne ble tatt i forbindelse med et intervju om saken 12. oktober.
  • NTB
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det siste den 33-årige kvinnen så da hun gikk ut av politistasjonen i Ghazni-provinsen var tre menn som ankom med en motorsykkel. De gikk til angrep, knivstakk henne i øynene og avfyrte skudd mot henne, skriver Reuters.

Da hun senere våknet opp på sykehuset var alt mørkt.

For noen måneder siden fikk hun jobb som politi, noe faren og flere rundt henne motsatte seg sterkt.

Dette antas å ha vært motivet bak angrepet der hun ble blind.

Både Khatera selv, politiet og lokale myndighetene mener Taliban står bak overfallet. Politiet mistenker at gruppen fikk tips av kvinnens far, men Taliban har så langt nektet noen innblanding.

Den afghanske politikvinnen våknet opp på sykehuset med kraftige bandasjer rundt hodet og øynene. Angriperne stakk henne med kniv i begge øynene.

Amnesty: Verre for kvinner i offentlig tjeneste

Angrepet er ett av flere uttrykk for den voldsomme motstanden mot kvinner som tar plass i yrkeslivet i det sterkt patriarkalske og konservative landet, mener menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

– Situasjonen for afghanske kvinner i offentlig tjeneste har alltid vært farlig, men den siste tidens voldelige utvikling har gjort situasjonen enda verre, sier Samira Hamidi i Amnesty International.

Kvinnens far er pågrepet av politiet, mens hun selv har gått i dekning hos familie i Kabul.

Les mer om

  1. Taliban
  2. Amnesty International
  3. Kabul