Verden

Iran vil henrette ung kvinne

Iran planlegger å henrette en ung kvinne søndag for et drap hun begikk som mindreårig. Det eneste som kan redde henne, er at offerets familie benåder henne.

Fotballfiendene Freddy Dos Santos (t.v) fra Vålerenga og Tommy Berntsen fra Lyn gikk sammen i protesten mot dødsdommen i 2007 utenfor Irans ambassade.
  • Torill Nordeng
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den nå 23 år gamle Delara Darabi er funnet skyldig i å ha drept en slektning i forbindelse med et innbrudd hun begikk sammen med en venn da hun var 17 år.

– Min klient blir hengt om fire dager, sa forsvareren hennes, Abdolsamad Khoramshahi, til den iranske avisen Etemad torsdag.

Han sa at de som ønsket å forhindre dødsstraffen, måtte forsøke å påvirke familien til offeret.

Delara Darabi er dømt til døden for et drap i 2003 som trolig ble begått av hennes kjæreste, Amir Hossein Sotoudeh. Det unge paret oppsøkte kusinen til hennes far i den iranske byen Rasht ved Det kaspiske hav for å stjele gullsmykker. Den 58 år gamle kvinnen ble drept, og ifølge Darabis advokat Mr. Khoramshahi tok hun på seg skylden fordi hun var mindreårig og ikke kunne bli dømt til døden. Kjæresten var 22 år gammel.

Vilkårlige dommer

– Men slik er det ikke i Iran, sier eksil-iraneren Mahmood Amiry-Moghaddam til Aftenposten. Ved siden av sin hjerneforskning i Oslo har han i flere år engasjert seg i de ofte vilkårlige dødsdommene som avsies i hjemlandet, gjerne blant unge kvinner som skal ha begått forbrytelser mens de ennå var barn.

– Det som skal til for at Delara Darabi ikke blir hengt i fengselet i Rasht enten søndag eller mandag er at iranske myndigheter gir etter for internasjonalt press for å dommen omgjort, understreker Amiry-Moghaddam.

Andre løsning er at den dreptes familie sier de tilgir den dødsdømte, og at det utbetales blodpenger i stedet.

Mange venner

Da Amiry-Moghaddam snakket med Darabis advokat på telefon fra Iran sent onsdag kveld, var det lite håp om at noe av dette skulle skje.

Men så lenge det er liv er det håp. Amnesty International er blant de mange grupper som driver støttekampanje for Delara Darabi. Det samme gjør iranske kunstnere, og det er ventet et stort oppbud foran fengselet før henrettelsen eventuelt finner sted. Trolig ved soloppgang mandag morgen.

Den dødsdømte kvinnen har utviklet seg til en habil kunstner og hennes tegninger vekket oppsikt på en utstilling i Teheran i fjor sommer.

– De mørke, dystre bildene forteller mye om hva hun har opplevd under høyst uverdige forhold i fengselet, sier Amiry-Moghaddam.

Han, i likhet med hennes advokat, er overbevist om at hun er uskyldig dømt for en forbrytelse en annen har begått.

Middelaldersk

Det unge paret som altså oppsøkte hennes fars kusine i 2003, er allerede ilagt straff for flere forhold. Begge fikk hver seg 50 piskeslag for tyveri av gullsmykker, tre års fengsel for tyveriet og hver seg 20 piskeslag for «umoralsk opptreden» fordi de var kjærester.

I tillegg ble Amir Hossein Sotoudeh dømt til 10 års fengsel for delaktighet i drapet.

Les også

  1. Hengt som 16-åring

  2. Fri etter 99 piskeslag