Norge skal delta i Libya-aksjon

Norge kommer til å delta i en eventuell militæraksjon mot Muammar Gaddafi i Libya.

  • Ntb
  • Martin Skjæraasen

Les også:

Det opplyser forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett fredag morgen.

Avgjørelsen kommer som følge av at FN torsdag kveld vedtok en flyforbudssone over Libya.

– Vi vil bidra til operasjonen. Men det er for tidlig å si nøyaktig på hvilken måte, sier Faremo til VG Nett.

Kan sende F-16

En mulighet er at Norge sender ned F-16 jagerfly.

– Men det skal også bli satt i gang en stor humanitær operasjon som kan gjøre transportfly aktuelt, sier Faremo.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i Stortingets spørretime onsdag at Norge ikke utelukker å støtte en flyforbudssone, «dersom det foreligger et FN-mandat, dersom det har støtte i regionen, og dersom det er et reelt behov for innsatsen».

— Det er også klart at i det øyeblikket man går inn med en flyforbudssone og bomber i Libya, da er man engasjert i konflikten. Hvis bakkevirksomheten fortsetter, slik man kan ha grunn til å tro, må det internasjonale samfunn følge opp, og da er vi altså under veldig uklare omstendigheter inne i – og tar del i – en borgerkrig, sa Støre.

SV positive

SVs representant i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Bård Vegard Solhjell, ser positivt på gårsdagens vedtak.

— Det er svært viktig at Sikkerhetsrådets medlemmer har klart å bli enige, og det er også en bred internasjonal enighet rundt denne resolusjonen, sier han til Aftenposten.no.

Hvilken rolle Norge eventuelt vil komme til å få, mener han det er litt tidlig å si noe om.

- For at FN skal fungere er det nødvendig at medlemslandene stiller opp. Det gjelder også Norge. Men måten vi skal delta på, om det eksempelvis blir snakk om å sende ned jagerfly, må vi komme tilbake til.

- Norge kan bidra

Også Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete, som sitter i regjeringens underutvalg, er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen i synet på Libya, og hun sier Sp er innstilt på at Norge skal bidra i tråd med FN-resolusjonen.

– For oss som er opptatt av FN-mandat og at vi skal stå sammen rundt et slikt mandat, er det nå viktig å diskutere hvordan Norge skal delta og hva vi kan bidra med. Men dette er helt nytt, og regjeringen må selvsagt sette seg ned og diskutere hva vi skal gjøre. Jeg er glad for at det internasjonale samfunnet står sammen og til de grader fordømmer det som skjer i Libya, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun sier det er for tidlig å slå fast om Norge kan være med på å bombe mål på bakken i Libya.

– Det er en sak som vi må drøfte, både hvordan og om vi skal delta. Det er selvsagt ikke uproblematisk. Det er tunge avveininger som må gjøres rundt det. Men Senterpartiet er alltid opptatt av at vi skal bidra når vi har et samlet FN-vedtak, og jeg er innstilt på at vi skal være med også nå. Så må vi diskutere hvordan vi skal gjøre det, sier Navarsete ifølge NTB.

- På tide

Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, som sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, var redd for at FN aldri skulle komme frem til noen resolusjon.

— Gaddafi har blitt mer og mer brutal, og behovet for å stoppe ham er blitt større. Høyre har hele tiden ment at det har vært nødvendig med militære tiltak mot Gaddafi, men at disse måtte ha internasjonal forankring. Derfor er det veldig bra at FN klarte å samle seg rundt dette historiske vedtaket.

Eriksen Søreide mener at Norge nå må være beredt på delta i en militær aksjon.

- Vi må selvsagt bidra militært, men det er likevel uklart hva FNs forespørsel vil bestå i. Det kan blant annet dreie seg om transportfly, overvåkningsfly eller jagerfly. Det ikke imidlertid usikkert det blir behov for norsk hjelp i det hele tatt, om libyerne velger å forhandle, sier hun.