Verden

- Hold dere innendørs, lukk alle vinduer

Japanske myndigheter har evakuert 70.000 og ber ytterligere 140.000 mennesker om å holde seg innendørs etter ny eksplosjon ved Fukushima-kraftverket med påfølgende stråling.

  • Kristine Grue Langset

SISTE: Det fryktes at et brenselbasseng ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi koker og at vann-nivået faller, ifølge Kyodo news.

Det er nedkjølingsproblemer og ikke kontroll på samtlige seks reaktorer ved kjernekraftanlegget Fukushima-Daiichi. Anlegget ligger omkring 25 mil fra Tokyo og eies av det japanske kraftselskapet TEPCO.

Eksplosjoner inntraff ved reaktor nummer to og siden nummer fire i formiddag, japansk tid.

Det ble først meldt at en brann ved reaktor 4 ved Fukushima-Daiichi— anlegget var blitt slukket. Nå kommer det nye meldingen om at brenselbassenget i reaktoren koker.

Det oppbevares atombrensel bassenget. Når vann-nivået nå skal være i ferd med å falle kan det føre til at reaktoren går varm og det kan føre til en ny brann eller eksplosjon.

Evakuerer

Ifølge Japans statsminister Naoto Kan er stråleverdiene høye. Rundt 70.000 mennesker, de som befinner seg i en radius på 20 kilometer fra anlegget, er allerede blitt evakuert.

Ytterligere 140.000 mennesker befinner seg i faresonen innenfor 30 kilometer, disse blir nå bedt om å holde seg innendørs.

— Vær så snill å ikke gå ut. Vær vennlig å holde dere inne. Dere må lukke vinduer og sørge for at det ikke kommer inn luft. Ikke skru på ventilatoren, heng klesvasken opp inne.

Det sa statssekretær og talsmann for myndighetene, Yukio Edano, på en pressekonferanse.

— Det er snakk om stråleverdier som potensielt kan påvirke helse, det er ingen tvil om det, la han til.

Ingen forteller innbyggerne hva som egentlig skjer.
Isao Araki, en av 70.000 evakuerte nær Fukushima

Eksplosjoner

Det var reaktor fire ved Fukhushima-verket som eksploderte hydrogengass i formiddag japansk tid. Reaktorbygningen ble skadet, det tok fyr, men etter vel en halv time meldte brannmannskapene at de hadde fått kontroll med ilden og slukket den.

En annen alvorlig eksplosjon inntraff ved reaktor nummer to i morgentimene.

To og en halv time etter eksplosjonen var det fire ganger så høy stråling i området enn det var 40 minutter tidligere, melder eieren av kraftverket, Tokyo Electric Power Company.

Japans statsminister Naoto Kan har opprettet en krisegruppe sammen med Tokyo Electric Power Company.

I en direktesending på japansk TV innrømmet statsministeren at faren for større utslipp fra verket har økt.

- Jeg ber folk om å opptre rolig. Personlig vil jeg treffe alle tiltak som er mulig for å hindre at skadene utvikler seg, sa han.

Japan har bedt USA om hjelp til å få materiale til å kjøle ned reaktorene, men det vil ta tid før denne hjelpen når Japan.

- Ingen forteller oss hva som egentlig skjer

Men til tross for at myndighetene ber folk opptre rolig, sprer panikken seg blant japanere og i regionen forøvrig.

— Atomkraft er det mest skremmende, mer skremmende enn en tsunami. Myndighetene, det regjerende partiet, forvaltningen - ingen forteller innbyggerne hva som egentlig skjer, sier Isao Araki, en 63 år gammel mann som oppholder seg på et evakueringssenter, til nyhetsbyrået AP.

Misnøyen deles av mange andre på senteret som huser 70.000 evakuerte mennesker.

— Jeg er svært bekymret for hva utfallet blir. Hvis vi hadde visst det, ville vi flyktet. Men vi vet ikke, vi får ingen informasjon, sier Yuto Tadano (20).

Det er snakk om stråleverdier som potensielt kan påvirke helse, det er ingen tvil om det.
Statssekretær Yukio Edano

Vindretning mot Tokyo?

Ifølge meteorologene har vinden snudd og blåser nå i sørlige og sørvestlig retning. Men onsdag snur den videre i vestlig retning.

Den franske ambassaden i Tokyo opplyser at den radioaktive vinden kan nå Tokyo i løpet av ti timer slik vindretningen er nå.

Den franske utenriksministeren kaller trusselen fra det jordskjelvrammede kraftverket svært stor.

Ifølge ambassaden er ikke strålingen som eventuelt når Tokyo, særlig sterk. Men franske borgere blir likevel bedt om å holde seg innendørs, lukke vinduene og ikke få panikk.

Og Ifølge Tokyo bys myndigheter sank strålingsnivået igjen i byen tirsdag ettermiddag.

— Vi noterte en stråling som var høyere enn normalt om morgenen i Tokyo. Men vi anser det ikke å være på et nivå som påvirker menneskekroppen, sier Sairi Koga i Tokyos byregjering, ifølge NTB.

Noen timere senere skal så nivået ha falt. Myndighetene understreker at de følger situasjonen nøye.

Les også

  1. Forsterker Norges Tokyo-ambassade

  2. Statsministeren: - Økt fare for et større radioaktivt utslipp

  3. Ny eksplosjon ved atomreaktor

  4. Slik kan du hjelpe

Det er snakk om stråleverdier som potensielt kan påvirke helse, det er ingen tvil om det, sa statssekretær Yukio Edano på en pressekonferanse i dag.