Verden

USA har fått nok. Nå er råkjøret i gang for å få Europa til å punge ut for eget forsvar

Også Norge må øke forsvarsbudsjettet kraftig for å nå NATO-målet. – Norge har gjennomført større satsinger før. Det krever politisk vilje, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

USA kjemper for å få Europas land til å øke forsvarsbudsjettene. Presset er tøffere enn noen gang før, sier kilder i NATO til Aftenposten.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Det ble trangt i det intime rommet på Capitol Hill. Komitésekretæren kunne bare huske at oppmøtet hadde vært større én gang før: Da Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjestet komiteen et halvår tidligere.

Bak lukkede dører, blant byster, portretter, marmor og store speil med forgylte rammer, grillet Marco Rubio og de andre senatorene i utenrikskomiteen NATO-sjefen i nesten en time.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Warszawa

De ville ha svar på hvorfor kun 5 av alliansens 28 medlemmer oppfyller målet om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

– De er noen sinker. Jeg kan ikke komme på et bedre ord for det, sa komitéleder Bob Corker til Foreign Policy etter møtet som fant sted i april.

Hovedtemaet hadde vært det samme da Stoltenberg var hos president Obama i Det hvite hus to dager tidligere.

– USAs budskap er krystallklart: Dette går ikke lenger, sier Stoltenberg til Aftenposten.

– Det amerikanske folk vet at våre europeiske partnere ikke overholder sine forpliktelser. Før eller siden når vi et bristepunkt, sier Bob Corker, lederen for utenrikskomiteen i det amerikanske senatet til Foreign Policy. I midten, Jens Stoltenberg. Til venstre, nestleder Ben Cardin.
Kampen for en jevnere byrdefordeling mellom Europa og USA har vært et viktig tema for amerikanerne i mange år, men akkurat nå er den tøffere enn jeg har opplevd noen gang før

– Trump har rett

Generalsekretæren viser til at USA står for over 70 prosent av NATOs totale pengebruk på forsvar, til tross for at den amerikanske økonomien er omtrent like stor som økonomien til de allierte i Europa.

– Politikerne synes det er krevende å forklare hvorfor de skal låne penger for å finansiere styrker, fly, artilleri og forhåndslagring av våpen i Europa, når velgerne oppfatter at europeerne ikke tar sin del av ansvaret, sier Stoltenberg.

Kontroversielle Donald Trump har gjort det han mener er europeernes snylting på USA til en sentral del av sin valgkampretorikk. Han får støtte fra uventet hold.

– Trump har rett i én ting. Europeerne må begynne å trekke sin del av lasset. Vi kan ikke lenger lene oss like tungt på USA for å betale for Europas sikkerhet og forsvar, sier Storbritannias NATO-ambassadør Adam Thomson under et møte med journalister i Brussel.

  • Nye partier fosser frem: Her er kartet som viser hvordan Europas maktelite angripes fra alle kanter

– Mer press enn noensinne

En rekke kilder Aftenposten har snakket med i NATO, sier det nå er et voldsomt kjør fra USA frem mot toppmøtet i Warszawa i juli, der alliansens statsledere skal møtes.

– Kampen for en jevnere byrdefordeling mellom Europa og USA har vært et viktig tema for amerikanerne i mange år, men akkurat nå er den tøffere enn jeg har opplevd noen gang før, sier en erfaren NATO-diplomat.

NATO-landene vedtok målet om 2 prosent av BNP under toppmøtet i Wales i 2014. Målsettingen var å klare det innen ti år. Tallene fra 2015 viser at de årelange kuttene i forsvarsbudsjettene har stanset, men at veien til solid vekst og 2 prosent fortsatt er lang.

Amerikanerne synes omstillingen går for sakte.

– I mange land, blant annet Norge, virker det ikke som det har sunket helt inn hva som skjer nå. Misnøyen med Europa er ikke lenger bare noe som diskuteres i tenketanker i Washington. Dette stikker mye dypere. Det er en misnøye generelt ute i folket, sier en annen NATO-kilde.

Norge må øke kraftig

Mange land ligger milevis unna målsettingen. Seks medlemsland bruker under 1 prosent av BNP på forsvar.

Norge er blant de bedre i alliansen. I 2015 lå Erna Solberg og de blåblå på 1,49 prosent (se graf) - som er omtrent samme nivå som i de foregående åtte årene, viser NATOs tall.

Men for å nå målet om 2 prosent må forsvarsbudsjettet økes med rundt 16 milliarder kroner fra dagens nivå.

NATO-sjef Stoltenberg mener det er realistisk å få til og sier det handler om politisk vilje.

– Norge har gjennomført større satsinger på kortere tid før. Barnehageforliket kostet oss 20 milliarder kroner og ble gjennomført over fem år, sier han.

– Willoch og Brundtland klarte det

Stoltenberg peker også på at Norge brukte rundt 3 prosent av BNP på forsvar til langt ut på 1980-tallet og over 2 prosent til langt ut på 1990-tallet.

– Når Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland klarte det, bør det også være mulig i dag, sier Stoltenberg.

Han trekker blant annet frem Polen som eksempel når han reiser rundt i alliansen. Landet har økt budsjettet med 67 prosent på syv år, justert for prisvekst, og ligger nå over målet på 2 prosent.

– Jeg legger selvfølgelig til grunn at Norge som andre NATO-land, vil følge opp det de har vedtatt og øke investeringen i vår felles sikkerhet, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Stoltenberg vedgår at også han har vært med på å kutte forsvarsbudsjetter.

– Når spenningen går ned, slik den gjorde etter den kalde krigen, kan det være riktig å kutte i budsjettene, men i dag må de økes, slik Norge også gjorde etter at Russland gikk inn i Georgia i 2008. Vi lever i en farligere verden. Vi trenger det, sier Stoltenberg.

17. juni legger Regjeringen frem sin nye langtidsplan for forsvaret.

– Jeg legger selvfølgelig til grunn at Norge som andre NATO-land, vil følge opp det de har vedtatt og øke investeringen i vår felles sikkerhet. Det vil undergrave vår troverdighet hvis vi ikke gjør det vi sa vi skulle gjøre, sier Stoltenberg.

– Treffer tidsånden

NATO har ikke tidligere hatt noen prominent plass i amerikanske valgkamper før Trump brakte opp temaet, forteller Robbie Gramer, forsvarsekspert og en av lederne i tenketanken Atlantic Council.

– Trump repeterer et syn mange amerikanere deler. Han har truffet tidsånden. Misnøyen bør tas på alvor, sier Gramer.

Han mener likevel det er en misoppfatning at USA gjør så mye og Europa så lite.

– Du trenger bare å snakke med danske eller norske familier som har mistet sine kjære i Afghanistan eller se hvordan landene bidrar i koalisjonen mot IS. Jeg frykter at målet om 2 prosent kan ødelegge samholdet i NATO.

– Mer avhengige av USA enn før

Spørsmålene rundt byrdefordeling mellom USA og Europa dukker nå opp i en rekke sentrale saker i NATO. Blant annet skal alliansen øke sitt nærvær i Baltikum og Polen og fylle opp styrkebehovet i Afghanistan etter at USA neste år etter planen vil redusere størrelsen på sitt nærvær i landet betydelig.

En NATO-diplomat omtaler det som nå skjer som en "stirrekonkurranse":

– Noen tenker kanskje at USA har mest å tape på at man ikke har store nok styrker i Afghanistan, men det blir interessant å se hva som skjer fremover. Det er ingen tvil om at USA er dypt seriøse i sin forventning om at Europa skal stille opp mer.

En annen kilde sier han frykter hva som vil skje dersom USA begynner å si mer nei.

– Misnøyen i USA kommer på et tidspunkt da Europa er mer avhengig av amerikanerne enn noensinne for sitt forsvar. Hvis USA skulle begynne å si mer nei, er Europa svært sårbare.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Ingen kan mindre om EU enn britene: Se om du klarer de tre spørsmålene så mange sliter med

Les mer om

  1. USA
  2. Jens Stoltenberg
  3. Nato