Verden

Rapport: Barn står overfor «generasjonskatastrofe» på grunn av pandemien

Pandemien har rammet verdens barn knallhardt. Langtidsvirkningene kan bli svært dramatiske, ifølge en ny rapport.

Koronapandemien har rammet verdens barn særlig hardt, og langtidsvirkningene kan bli svært dramatiske ifølge den nederlandske organisasjonen KidsRights. På bildet gis barn som bor i en slum i Kolkata i India, gratis mat under en nedstengning.
  • NTB

For mer enn 168 millioner barn har skolen vært stengt i nesten et helt år, mens ett av tre barn i verden ikke har hatt tilgang til hjemmeskole mens skolen har vært stengt. Hele 370 millioner barn har mistet tilgangen til skolemat, advarer den nederlandske organisasjonen KidsRights i sin årlige rangering.

Samtidig har 142 millioner barn blitt skjøvet ut i fattigdom. Organisasjonen advarer om at pandemien kan føre til en «generasjonskatastrofe» og gi langtidsvirkninger for barns fysiske og psykiske helse.

– Med unntak av koronapasientene, har barna blitt hardest rammet. Ikke av selve viruset, men ved å bli fundamentalt sviktet av regjeringer verden rundt. Den fullstendige rekkevidden av denne påvirkningen er fortsatt uklar, og regjeringer vil ha behov for tiltak og politikk langt inn i framtida for å håndtere denne krisen etter pandemien, sier organisasjonens grunnlegger og leder Mark Dullaert.

– En opphenting i utdannelsen er nøkkelen til å unngå en generasjonskatastrofe, legger han til.

Pandemiens herjinger av helsevesenet i en lang rekke land har også ført til at 80 millioner småbarn kan gå glipp av helt essensielle vaksiner.

I tillegg heter det i rapporten at det har vært en «sjokkerende økning» i voldsepisoder i hjemmet i perioder der samfunnet har vært stengt ned, og at barn ofte har blitt ofrene.

KidsRights Index tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon og FN-statistikk, og rangerer 182 land etter fem kriterier: Barns rett til liv, helse, utdanning og beskyttelse, samt i hvilken grad landene skaper et miljø for barns rettigheter. Lista toppes av Island, Sveits og Finland, mens Norge kommer på 14. plass.

Helt nederst på lista er Tsjad, under Afghanistan og Sierra Leone.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Barn
  3. FNs barnekonvensjon
  4. Koronaviruset