Verden

Politiet undersøkte mulig sprengladning i lastebilen som ble brukt i angrepet.

Svensk politi undersøker om lastebilen som ble brukt i angrepet i Stockholm sentrum var rigget med en sprenladning eller en brannbombe.

Lastebilen som ble brukt i angrepet ble fjernet fra åstedet natt til lørdag. Foto: Maja Suslin/TT News Agency/via Reuter

 • NTB
 • Aftenpostens redaksjon

Det opplyser flere politikilder, men politiet har ikke offisielt bekreftet funnet. På en pressekonferanse lørdag ettermiddag sa politiet at de hadde funnet «en gjenstand» som ikke hører naturlig hjemme i lastebilen, og at denne nå ble undersøkt. På konkret spørsmål bekreftet politiet at de undersøker om det kunne dreie seg om en sprengladning eller brannbombe.

Fire mennesker ble drept og 15 ble skadd da en kapret lastebil braste inn i en gågate i sentrum av Stockholm fredag ettermiddag. Den kaprede lastebilen tok fyr etter angrepet, og ble fjernet fra åstedet natt til lørdag.

Politiet i Sverige oppfordret i dag folk om å holde seg unna sentrale deler av Stockholm. Dette gjør politiet først og fremst av praktiske årsaker.

Ifølge Aftonbladet jobbet politiets bombegruppe med lastebilen natt til lørdag, og det ble opprettet en sikkerhetssone på 200 meter mens arbeidet pågikk.

Ifølge Aftonbladets opplysninger skal det ha blitt funnet en hjemmelaget bombe, en såkalt IED i lastebilen, og alt tyder på at denne ble funnet i det delvis smadrede førerhuset. Ifølge SVTs politikilder var brannen forårsaket av en hjemmelaget bombe, som ikke eksploderte.

Lastebilen tilhørte bryggeriet Spendrups og ble kapret da sjåføren skulle levere varer på en restaurant.

– I forbindelse med en leveranse på restauranten Caliente var det noen som hoppet inn i førersetet og kjørte av gårde, fortalte kommunikasjonsdirektør Mårten Lyth i Spendrup.

Gjerningsmannen kjørte deretter rett til Drottninggatan der ferden endte i butikkfasaden til en Åhléns-butikk.

En 39 år gammel usbeker er pågrepet og mistenkes for å ha sittet bak rattet. Ifølge Aftonbladet har mannen gitt uttrykk for sympatier for den ytterliggående islamistgruppen IS på Facebook.

Saken oppdateres.

Les mer om

 1. Stockholm

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fire døde etter at lastebil kjørte inn i folkemengde i Stockholm

 2. VERDEN

  Dette skjedde da lastebilen kjørte 630 meter gjennom gågaten

 3. VERDEN

  Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld

 4. VERDEN

  Tiltalen etter Stockholm-terror: Drepte fem og skadet 130 med lastebil – sendte bilde fra lastebilen til IS-kontakt

 5. VERDEN

  Stockholm-terroristen ville drepe minst 40 personer - vurderte flere mål

 6. VERDEN

  Rakhmat Akilov skrev til IS-tilhenger at han hadde kjørt over ti mennesker