Verden

Nederlandsk politi drev biljakt på tyrkisk statsråd, men tror de ble narret av lokkedue

Nederlandsk politi drev biljakt på tyrkisk statsråd, men stoppet feil kolonne og tror de ble narret med vilje.

Nederlandsk politi blokkerer en gate ved Tyrkias konsulat i Rotterdam. Det var hit en tyrkisk minister forsøkte å komme lørdag.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Den diplomatiske krangelen mellom Nederland og Tyrkia har elementer som kunne vært hentet fra et filmmanus.

 • Dagevis med heftige samtaler mellom utenriksministre.
 • En utenriksminister som nektes å lande med fly i et alliert land.
 • Politijakt langs motorveiene på en statsråd fra et annet land.
 • En mulig lokkedue for den samme statsråden som stoppes på en bensinstasjon.

Tyrkere utenlands kan avgjøre

Krangelen mellom landene handler om hvorvidt tyrkiske politikere skal få lov til å holde valgmøter i Nederland.

Valgkampen dreier seg om en folkeavstemning i Tyrkia som kan gi mer makt til presidentembetet. Dagens president, Tayyip Erdogan, kan også få to femårsperiode til og dermed styre landet til 2029. Politikere i flere europeiske land har uttalt seg kritisk til de foreslåtte endringene. Meningsmålingene er sterkt sprikende og ifølge Tyrkia bor det 4,5 millioner tyrkiske statsborgere i vesteuropeiske land. Ved et jevnt valg kan de bli avgjørende.

Nederlandsk UD først i tvil

Den nederlandske avisen Algemeen Dagblad er blant mediene som har gått opp løypa om hva som skjedde. De har snakket med en rekke av de involverte om hva som skjedde i kulissene og i åpent lende da krisen utviklet seg fra dag til dag og time til time.

Ifølge avisen er det nederlandske utenriksdepartementet i første omgang i tvil om hva de skal gjøre. Tyskerne har da allerede stoppet tyrkiske valgmøter i flere av sine byer. Det vil dermed bli bråk uansett hva de gjør, antar de. Enten vil høyrepopulistene lage spetakkel fordi tyrkerne får drive valgkamp eller så vil Erdogan-tilhengere protestere mot et forbud.

Sprakk da tyrker sa «sanksjoner»

Deretter følger dermed flere dager med intense telefonsamtaler og forhandlinger mellom utenriksministrene i de to landene om hva slags møte som kan holdes. Ifølge avisen sprekker det for nederlandske myndigheter da Tyrkias utenriksminister går ut på CNN og truer med sanksjoner. Lørdag nekter nederlenderne ham landingstillatelse.

Tyrkias familieminister Fatma Betul Sayan Kaya holdt pressekonferanse på Atatürk-flyplassen i Istanbul da hun søndag kom tilbake til landet.

Sender politiet ut på ministerjakt

Tyrkerne er rystet. Lørdag ettermiddag begynner imidlertid ryktene å gå i Rotterdam om at Tyrkias kvinnelige familieminister er på vei i bil fra Tyskland. Nederland sender politiet ut på motorveiene for å lete. De finner en kolonne med tyske biler og stopper den på en bensinstasjon. I bilen sitter en kvinne med hijab, men det er bare en tyrkisk statsansatt.

– Vi vet ikke om dette var en bevisst dekkoperasjon, men det var følelsen vi fikk, sier en kilde til Algemeen Dagblad.

Sitter innelåst i bilen

Familieministeren kommer dermed frem til det tyrkiske konsulatet i Rotterdam, men blir sittende i bilen med låste dører i timevis, angivelig av frykt for å bli pågrepet. Episoden ender med at hun blir eskortert tilbake til Tyskland. Demonstrasjoner, diplomatisk kjekling og politisk utskjelling fortsatte imidlertid gjennom helgen og inn i starten på uken. I Nederland preget saken totalt en valgkamp som til nå har vært stemplet som svært kjedelig.

Les mer om

 1. Nederland
 2. Tyrkia
 3. Demokrati