Verden

Dansk fagbevegelse presset frem samarbeid mellom Sosialdemokratene og Dansk Folkeparti

Tenk deg at Ap og Frp inngikk et bredt sosialpolitisk forlik som hindret regjeringen i å få gjennomført skatteletter for de rikeste og at LO var fødselshjelper. Det har skjedd i Danmark.

Partileder Mette Frederiksen fra Sosialdemokratene i midten, partileder Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti (t.v.) og forbundsleder Per Christensen fra fagforbundet 3F. Foto: Joachim Rode /3F

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier forbundsleder Per Christensen i fagforbundet 3F (Faglig Felles Forbund), som tilsvarer Fellesforbundet i Norge. Han er mannen som har fått det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti til å samarbeide med Sosialdemokratene om spørsmål som sosial dumping, ulikheter og stanse en økning i pensjonsalder.

– På denne måten hindrer vi at den borgerlige regjeringen får gjennomslag for skattelettelser til de rikeste, sier fagforeningslederen til Aftenposten.

Det som nå skjer i Danmark, er et eksempel på at flere av de høyrepopulistiske partiene i Europa tar et steg til venstre i en rekke sosialpolitiske og økonomiske spørsmål. Mange ser dette som et uttrykk for at disse partiene justerer kursen for å sikre støtten fra arbeiderklassevelgere.

Det var i et intervju i 3Fs eget fagblad i februar at de to partilederne Mette Frederiksen fra Sosialdemokratene, Kristian Thulesen Dahl fra DF og Per Christensen fra 3F kom med samarbeidserklæringen.

Kuttet båndene

I Danmark har fagbevegelsen frigjort seg fra Sosialdemokratene. Forholdet mellom fagbevegelsen og det sosialdemokratiske partiet har de siste årene kjølnet. Det skjedde ikke minst under regjeringen ledet av Helle Thorning-Schmidt (2011–15). Dansk LO er ikke lenger en del av den sosialdemokratiske familien, og det er ingen åpen pengestrøm fra LOs ulike forbund til Arbeiderpartiets danske søsterparti.

– For meg handler dette å sørge for en politikk som er til fordel for mine medlemmer, sier han.

I DF er denne nyorienteringen fra fagbevegelsen blitt hilst velkommen. Ifølge debattant og forfatter Lars Olsen stemmer omtrent 30 prosent av de fagorganiserte i Danmark på henholdsvis DF og Sosialdemokratene. Dette er de to store arbeiderpartiene i Danmark. Han er en av dem som tettest har fulgt sosialdemokratene i Danmark. Et parti som under sin nye leder Mette Frederiksen har strammet til sin innvandringspolitikk.

Neppe i Norge

Olsen sier at i disse spørsmålene skiller nok DF seg fra for eksempel Frp i Norge, som er et mer liberalistisk parti.

DF i Danmark har bevisst holdt seg utenfor regjeringsdeltagelse, mens Frp som kjent sitter i regjering med Høyre, og går til valg for å fortsette i regjering.

Grenser finnes

– Det finnes verdispørsmål der jeg ikke ville være fødselshjelper for et samarbeid mellom DF og Sosialdemokratene, sier Christensen og preker på verdispørsmål som innvandrings- og flyktningpolitikken.

– Hvilket av de to partiene har beveget seg mest?

– Dansk Folkeparti har beveget seg i disse politiske spørsmålene. De har velgere som er innvandrerkritiske, men for en sterk velferdsstat. Vi har sett at Sosialdemokratene har beveget seg i verdispørsmål og vil sette tak på antall flyktninger, sier forbundslederen diplomatisk.

Sammen i regjering – støtteparti?

Det store spørsmålet er om de to partiene kan danne en fremtidig parlamentarisk allianse i dansk politikk.

I dagens situasjon er DF et støtteparti til den venstreledede borgerlige regjeringen frem til valget i 2019.

– Hva det er som skjer etter det, vet vi ikke. Det har lederen Thulesen Dahl sagt til ulike medier. Fremtiden er ikke støpt i betong eller hugget i stein, som han har uttrykket det, skriver partiets informasjonssjef i Folketinget, Søren Søndergaard i en e-post til Aftenposten.

Les mer om

 1. Dansk Folkeparti
 2. Dansk politikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De dannet en helt uvanlig allianse. Nå ser forholdet ut til å kjølne.

 2. VERDEN

  Arbeiderpartier i krise jakter på nye veier til makt. Nå vil flere samarbeide med ytre høyre.

 3. VERDEN

  Hvem vant og hvem tapte? Fem viktige punkter etter det danske valget.

 4. KOMMENTAR

  EU-motstanden er død, innvandringspolitikken mister kraft og Dansk Folkeparti er i krise. Det virker merkelig logisk.

 5. VERDEN

  Mette Frederiksen ville ikke høre på morfaren da han fortalte om nabolaget. Nå angrer partilederen.

 6. KOMMENTAR

  Mette Frederiksen har brakt Socialdemokratiet på offensiven i innvandringspolitikken