Verden

Dansk fagbevegelse presset frem samarbeid mellom Sosialdemokratene og Dansk Folkeparti

Tenk deg at Ap og Frp inngikk et bredt sosialpolitisk forlik som hindret regjeringen i å få gjennomført skatteletter for de rikeste og at LO var fødselshjelper. Det har skjedd i Danmark.

Partileder Mette Frederiksen fra Sosialdemokratene i midten, partileder Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti (t.v.) og forbundsleder Per Christensen fra fagforbundet 3F.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Ja, det kan jeg bekrefte, sier forbundsleder Per Christensen i fagforbundet 3F (Faglig Felles Forbund), som tilsvarer Fellesforbundet i Norge. Han er mannen som har fått det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti til å samarbeide med Sosialdemokratene om spørsmål som sosial dumping, ulikheter og stanse en økning i pensjonsalder.

– På denne måten hindrer vi at den borgerlige regjeringen får gjennomslag for skattelettelser til de rikeste, sier fagforeningslederen til Aftenposten.

Det som nå skjer i Danmark, er et eksempel på at flere av de høyrepopulistiske partiene i Europa tar et steg til venstre i en rekke sosialpolitiske og økonomiske spørsmål. Mange ser dette som et uttrykk for at disse partiene justerer kursen for å sikre støtten fra arbeiderklassevelgere.

Det var i et intervju i 3Fs eget fagblad i februar at de to partilederne Mette Frederiksen fra Sosialdemokratene, Kristian Thulesen Dahl fra DF og Per Christensen fra 3F kom med samarbeidserklæringen.

Kuttet båndene

I Danmark har fagbevegelsen frigjort seg fra Sosialdemokratene. Forholdet mellom fagbevegelsen og det sosialdemokratiske partiet har de siste årene kjølnet. Det skjedde ikke minst under regjeringen ledet av Helle Thorning-Schmidt (2011–15). Dansk LO er ikke lenger en del av den sosialdemokratiske familien, og det er ingen åpen pengestrøm fra LOs ulike forbund til Arbeiderpartiets danske søsterparti.

– For meg handler dette å sørge for en politikk som er til fordel for mine medlemmer, sier han.

I DF er denne nyorienteringen fra fagbevegelsen blitt hilst velkommen. Ifølge debattant og forfatter Lars Olsen stemmer omtrent 30 prosent av de fagorganiserte i Danmark på henholdsvis DF og Sosialdemokratene. Dette er de to store arbeiderpartiene i Danmark. Han er en av dem som tettest har fulgt sosialdemokratene i Danmark. Et parti som under sin nye leder Mette Frederiksen har strammet til sin innvandringspolitikk.

Neppe i Norge

Olsen sier at i disse spørsmålene skiller nok DF seg fra for eksempel Frp i Norge, som er et mer liberalistisk parti.

DF i Danmark har bevisst holdt seg utenfor regjeringsdeltagelse, mens Frp som kjent sitter i regjering med Høyre, og går til valg for å fortsette i regjering.

Grenser finnes

– Det finnes verdispørsmål der jeg ikke ville være fødselshjelper for et samarbeid mellom DF og Sosialdemokratene, sier Christensen og preker på verdispørsmål som innvandrings- og flyktningpolitikken.

– Hvilket av de to partiene har beveget seg mest?

– Dansk Folkeparti har beveget seg i disse politiske spørsmålene. De har velgere som er innvandrerkritiske, men for en sterk velferdsstat. Vi har sett at Sosialdemokratene har beveget seg i verdispørsmål og vil sette tak på antall flyktninger, sier forbundslederen diplomatisk.

Sammen i regjering – støtteparti?

Det store spørsmålet er om de to partiene kan danne en fremtidig parlamentarisk allianse i dansk politikk.

I dagens situasjon er DF et støtteparti til den venstreledede borgerlige regjeringen frem til valget i 2019.

– Hva det er som skjer etter det, vet vi ikke. Det har lederen Thulesen Dahl sagt til ulike medier. Fremtiden er ikke støpt i betong eller hugget i stein, som han har uttrykket det, skriver partiets informasjonssjef i Folketinget, Søren Søndergaard i en e-post til Aftenposten.

Les mer om

  1. Dansk Folkeparti
  2. Dansk politikk