Google, Amazon, Facebook og Apple driver nå med alt fra romfart til dagligvarer. Konkurrenter over hele verden skvises og slukes.

NEW YORK (Aftenposten): Amazon driver dagligvarebutikk. Google bygger selvkjørende biler. Apple har startet bankvirksomhet. De fire største har nå en samlet verdi som tilsvarer Frankrikes brutto nasjonalprodukt.

Amazons grunnlegger og toppsjef Jeff Bezos kniver nå med Bill Gates om å være verdens rikeste person.

Apple er verdens mest verdifulle selskap. Det er prissatt til rundt 800 milliarder dollar. Det er tre ganger så mye som alle selskapene på Oslo børs.

Nå venter analytikerne på at Apple eller utfordrerne Amazon, Google og Facebook, skal passere en verdi på 1000 milliarder kroner. De tror det kan skje i løpet av det neste året.

Tilsammen er verdien av disse fire selskapene nå så stor at det er på linje med brutto nasjonalprodukt for verdens sjette største økonomi - Frankrike.

For å fortsette å vokse må imidlertid selskapene finne stadig nye måter å tjene mer penger. Samtidig må de sikre seg mot selv å bli offer for raske endringer. Det gjør de ved å utvide virksomheten til stadig nye bransjer, og kjøpe opp mindre selskaper og konkurrenter.

Dette kan føre til voldsomme omveltninger i en rekke industrier de neste årene, og påvirke hele verdensøkonomien.

Amazon kan levere mat på under to timer til mange områder i USA. De har blant annet eksperimentert med levering med droner.

Transport kan være neste

Aftenposten skrev nylig om årets «blodbad» i amerikansk varehandel. Amerikanske kjøpesentre står tomme og en lang rekke kjente merkevarer vakler og går konkurs. Noen kaller det «Amazon-effekten».

Transportselskaper kan bli den neste bransjen som får føle dette presset, ifølge en ny rapport fra Morgan Stanley. Banken har bedt markedsanalytikere anslå hvilke sektorer de tror vil bli mest skadelidende av konkurransen fra Amazon. Etter varehandel og mat, svarte analytikerne altså transport og logistikk.

Amazon er i ferd med å bygge opp sitt eget transportnettverk, med tusenvis av lastebiler, cargofly og en egen flybase i Kentucky. I tillegg utforsker de levering ved hjelp av ny teknologi, deriblant droner, og kjøper opp lagerplass nærmere kundene.

I varehandelen er det foreløpig de dyreste og de billigste butikkene som er på tryggest grunn. Luksusbransjen holder unna så lenge de passer på å tilby noe som skiller dem fra Amazon, sier professor Barbara Kahn ved Stern Business School.

– Hvis de kan holde tritt med trendene, har de noe som Amazon ikke tilbyr. Og Amazon har foreløpig valgt å ikke gå inn i dette segmentet, sier Kahn til Aftenposten.

Merkevareekspert og konsulent Thomaï Serdari sier selskapene kan prøve å sikre seg ved å «møte kundene der de er».

– Den eneste typen handel som kan gi håp om stabilitet er den som eksisterer i flere kanaler. Merkevarene må studere kundene sine og utvikle redskaper for å møte deres behov, sier Serdari.

Jeff Bezos begynte med å selge bøker på nett. Nå sluker han hele bransjer gjennom selskapet Amazon, som mange mener snart vil bli verdens største.

Fra mat til penger

Ingen bransjer kan imidlertid føle seg helt trygge. Amazon snuser nå på alt fra farmasøytisk industri til kunstig intelligens.

De fire store har enorme mengder cash (Apple alene sitter på over 250 milliarder dollar) og overlegne teknologiske muskler. Det gjør at de kan styrke posisjonen sin ved å kjøpe opp utfordrere til høy pris, og tåle perioder med underskudd for å skvise konkurrenter.

De største teknologiselskapene er allerede inne i en rekke bransjer som er svært fjernt fra det de engang drev med. Dermed utfordrer de bedrifter som ikke har vært direkte konkurrenter tidligere:

  • Supermarkedkjeder er plutselig konkurrenter med Amazon etter at selskapet kjøpte opp Whole Foods, og tilbyr gratis matlevering på døren
  • Banker skynder seg å utvikle betalingsapper for å kunne møte utfordringen fra ApplePay og Amazon Wallet
  • Aviser og TV-selskaper må konkurrere med Facebook og Google om reklamekroner
  • Bilselskaper kniver med Googles Waymo om å utvikle fremtidens kjøretøy.

Apple er fortsatt størst og har enorme pengeverdier plassert i utlandet. Selskapets markedsverdi er opp mot 800 milliarder dollar.

– De vil sluke alt

IT-gigantenes økende dominans bekymrer etter hvert mange. EUs regulerende myndigheter har kjempet mot dem i mange år. I to nye bøker maler forfatterne et dystert bilde av en fremtid der firkløverets globale makt er overveldende. Forfatter Franklin Foer kaller det en «eksistensiell trussel» i sin nye bok «World Without Mind».

– Disse selskapene er annerledes enn monopolene som har kommet før dem. De har som mål å sluke alt, sier Foer i et intervju med Slate.

I en ny bok kalt «The Four» påpeker NYU-professor Scott Galloway at de fire nå har en markedsverdi på linje med Frankrikes BNP – verdens sjette største økonomi.

«Disse selskapene unngår å betale skatt, invaderer privatlivet og ødelegger jobber,» tordner Galloway, og påpeker at selskapene ikke følger etablerte økonomiske regler, men istedet lager sine egne som det passer dem.

En annen som advarer er USAs tidligere arbeidsminister Robert Reich.

«Hvis de får fortsette på denne måten vil «de fem store» (inkludert Netflix – red anm.) samle så mye politisk og økonomisk makt at vi ikke har sett maken siden 1800-tallet,» skrev Reich på Facebook i sommer.

Han sammenlignet selskapene med posisjonen til olje og jernbaneselskapene ved det forrige århundreskiftet.

«Hvis det fortsetter slik vil disse selskapene drive både programvaren og internettet som er grunnlaget for økonomien vår om ti år,» skriver Reisch.