Johannes Paul II er død

Paven døde lørdag kveld klokken 21.37 norsk tid, etter å ha ligge på dødsleiet i flere døgn. Johannes Paul II sovnet stille inn 84 år gammel. Han ledet den katolske kirken i 26 år.

  • Espen Brynsrud

— Den hellige far døde i kveld klokken 21.37 i sin private leilighet, skriver Vatikanet i sin kunngjøring. 20 minutter etter ble nyheten gitt til de rundt 60.000 menneskene som hadde samlet seg på Petersplassen. Kirkeklokkene i Vatikanet ringte som tegn på at paven var død, og nyheten ble møtt med applaus for å vise paven respekt. Mange gråt. - Den hellige far Johannes Paul har dratt tilbake til Vår far, sa erkebiskop Leonardo Sandri til folkemengden. Pave Johannes Paul II fikk utover lørdagskvelden høy feber og tilstanden hans forverret seg. Han reagererte tidligere på kvelden på tiltalte, men mistet gradvis bevisstheten.

-Visste at han skal skulle dø

En av Vatikanets kardinaler, Mario Francesco Pompedda, besøkte paven lørdag formiddag og sa at paven visste at han var døende. - Jeg ble grepet av skjønnheten i pave Johannes Paul IIs smil, fortalte Pompedda. Paven lå i en stor seng som var plassert midt i rommet. Han lå i hvite lakener og så ut til å ha stor fred.

Til ungdommen

Den 84-årige paven har viet mye oppmerksomhet mot ungdommen i sitt virke. Blant hans siste ord var også en trøst adressert til ungdommen: - Jeg har søkt dere. Nå har dere kommet til meg. Og jeg takker dere, skal paven ha klart å uttrykke flere ganger fredag kveld. Det var uklart hvem han refererte til, om det var alle ungdommene som hadde våket utenfor bygningen der paven ligger, eller om det var alle de unge menneskene han har møtt under sine reiser rundt om i verden.

Pave Johannes Paul II.