Verden

Tallet på omkomne stiger, og turistene flykter fra Fiji

Winston har ført til store skader på Fiji.

Turistene flykter fra Fiji, der tallet på omkomne etter syklonen Winston har økt til 20. Hjelpearbeidere frykter sykdomsutbrudd i kjølvannet av naturkatastrofen.

  • Ntb

Opprydningsarbeidet etter syklonen er i gang, men arbeidet er krevende, sier Alice Clements i UNICEF.

— Det har vært en tøff natt, men det er nok verre i områder som ble truffet av senteret til syklonen. Folk har mistet hjemmene sine, helsestasjoner, skoler - alt man trenger for å overleve er borte. Disse områdene trenger omfattende støtte, sier Clemens på telefon fra hovedstaden Suva.

Raserte landsbyer

Den tropiske syklonen Winston beskrives som en av de kraftigste stormene som noensinne er målt på den sørlige halvkule, med vindkast på over 90 sekundmeter.

Stormen nådde Fiji sent lørdag, men hovedstaden Suva unnslapp det verste av herjingene.

Bilder tatt fra luften viser hvordan syklonen la hele landsbyer i ruiner, og FNs utsending til landet, Osnat Lubrani, betegner dem som hjerteskjærende.

— De etterlater liten tvil om villskapen i denne syklonen. Fiji står overfor et langvarig gjenreisningsarbeid, sier han.

Spesielt utsatt

UNICEF er spesielt bekymret for små barn, gravide og eldre - grupper som er spesielt sårbare etter en naturkatastrofe.

— Du kan tenke deg et barn som bor i slummen, i nærheten av en elv som er oversvømt, som har mistet huset som trolig ikke var mer enn et skjul, som har mistet inntekten i form av frukt og grønnsaker som ble solgt på markedet og som også har mistet sin hovedkilde til mat, sier Clemens.

Hun understreker behovet for å få barn raskt tilbake på skolen.

— Det hjelper å holde dem trygge, slik at foreldrene kan konsentrere seg om å rydde opp, sier hun.

Frykter sykdom

Hjelpeorganisasjoner er bekymret for mangelen på rent vann - noe som kan føre til sykdomsutbrudd. Sammen med medisinsk nødhjelp, husly og mat, har dette nå hovedprioritet.

Fijis består av mange små øyer og det er derfor vanskelig å få oversikt og nå ut til ofrene.

— Det handler om å transportere store mengder nødmateriale til rammede områder som for eksempel kun kan nås med båt eller mindre fly, sier Clemens.

Turister reiser

Mandag gjenåpnet flyplassen på Fiji, og de første turistene begynte å forlate øystaten, som har 900.000 innbyggere.

Landet er helt avhengig av inntekter fra turismen, og turister fra New Zealand og Australia bidrar mest til statskassen.

Ifølge Fijis turistminister Faiyaz Siddiq Koya ble ingen turister skadet under uværet, og han forsikret om at alle som befinner seg i landet har det bra og er i trygghet. Det vil neppe forhindre avbestillinger. (©NTB)

Les også

  1. Titalls millioner rammes av El Niño

  2. Teknologien som kan redde landet hans fra klimakatastrofe finnes ikke ennå