Dramatisk helomvending på målingene. Britene kan være på vei ut av EU.

En uke før skjebneavstemningen seiler nei-siden ifra. – Nå tror jeg vi kommer til å ende med å forlate EU, sier LSE-professor Simon Hix.

Boris Johnson regnes som en het kandidat til å ta over som statsminister etter David Cameron. Tidligere i år valgte han å kjempe for å få britene ut av EU, etter å ha vært lenge i tenkeboksen.
  • Øystein Kløvstad Langberg

Britene er i ferd med å stemme nei til fortsatt EU-medlemskap, ifølge en rekke målinger som er blitt publisert de siste dagene.

På snittet av de siste seks målingene leder nå nei-siden med 52 mot 48 prosent, viser tall fra WhatUKThinks.

Det er bare tre uker siden situasjonen så helt annerledes ut. Da dro ja-siden ifra, bookmakerne plasserte sannsynligheten for en britisk exit fra EU helt nede på 19 prosent og det britiske pundet styrket seg.

Nå sannsynligheten for Brexit skutt i været og ligger helt oppe på 41 prosent, ifølge ferske tall over snittet av 20 bookmakere. Samtidig har pundet falt kraftig. På verdens børser er stemningen nervøs.

Hva skjedde?

Sparte på ammunisjonen

– De som vil bli i EU, har hele tiden kjørt hardt på de negative økonomiske konsekvensene av Brexit, mens de som vil ut, har snakket litt om nasjonal suverenitet og litt om demokrati, mens innvandringskortet har ligget litt i bakgrunnen frem til nå. De sparte på ammunisjonen, sier statsviter Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

De siste ukene har innvandringskortet blitt spilt for alt det er verdt, og det har virket, mener Bratberg.

Han får støtte av Simon Hix, professor ved London School of Economics.

– Kampanjen for fortsatt medlemskap har ingenting igjen. De har brukt opp alt kruttet. Nå tror jeg vi kommer til å ende med å forlate EU, sier Hix til Aftenposten.

Da vi snakket med ham i slutten av april trodde han på knapp ja-seier.

– Jeg har reist rundt og debattert, gjort egne undersøkelser og snakket med mange på innsiden av meningsmålingsselskapene. Nei-siden har kraftig vind i seilene, sier Hix.

Han peker på at avisen The Sun tidligere denne uken gikk ut og støttet et nei til fortsatt medlemskap.

– De har ikke vært på tapersiden i et valg siden før Thatcher. De støttet henne, John Major, Tony Blair og David Cameron. Og det er ikke fordi avisen påvirker valgresultatet, men fordi de vil være på det vinnende laget. De har en god følelse med hvor folket står, sier Hix.

Spørsmål rundt valgdeltakelsen

Fortsatt holder bookmakerne og endel analytikere en knapp på at det blir fortsatt EU-medlemskap, men sannsynligheten for Brexit er økt betydelig.

– Mange har nok fortsatt en forventning om at det til syvende og sist dukker opp endel tause velgere som ikke har noen veldig sterke meninger i den ene eller andre retningen og faller ned på det trygge og kjente som er å bli, sier Bratberg.

En flåte av fiskebåter gjennomførte onsdag en aksjon mot fortsatt EU-medlemskap på Themsen. De ble møtt av EU-forkjempere i små gummibåter. Folkeavstemningen avholdes torsdag 23. juni.

Han sier dette er en kjent dynamikk ved folkeavstemninger, og at det blant annet skjedde ved det skotske uavhengighetsvalget i 2014.

– Men det forutsetter at denne typen velgere finnes ved dette valget og at de møter opp på valgdagen. Særlig det siste er veldig usikkert. Det er flere store spørsmål rundt hvor stor valgdeltakelsen blir, sier Bratberg.

Kollega Hix ved LSE tviler på at de usikre velgerne faktisk vil gå for status quo og fortsatt medlemskap i EU.

– Det ser ut som at de som ikke hadde bestemt seg, i stor grad faller ned på å forlate EU. Det er sterke anti-etablissements-strømninger som feier over landet, sier Hix.

Få ess i ermet

Spørsmålet er nå om ja-siden har noen ess i ermet som de kan trekke frem den siste uken. Bare to dager før det skotske uavhengighetsvalget signerte lederne for de tre største partiene et løfte til Skottland der de lover å oppgi mer makt mot at de stemmer for å bli. Det endelige resultatet ble at 55,3 prosent endte med å stemme nei til løsrivelse.

– At EU-lederne skulle komme med noe sånt nå, er det vanskelig å se for seg. Ja-kampanjen har rett og slett ikke mye tungt skyts igjen. Obama, Merkel, IMF og sentralbanken – alle har allerede vært på banen, sier Bratberg.

For to uker siden gikk også NATO-sjef Jens Stoltenberg ut i Aftenposten og sa at det er en "klar fordel" for britene å sitte ved bordet i både EU og NATO.

Hix sier det er vanskelig å komme på noe som kan snu valget nå.

– Det eneste jeg ser som kan gi ja-siden et oppsving, er et stort økonomisk sjokk. Dersom pundet kollapser og markedene stuper, kan de bruke det til å vise konsekvensene av Brexit. "Dette er ingenting i forhold til det som kommer til å skje om dere stemmer nei", kan de si. Det kan fungere.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Vil britene velge å gå ut av EU? De tidligere London-korrespondentene Helle Skjervold og Ulf Andenæs forklarer deg hvordan britene tenker. Du kan lytte til podkasten i spilleren under eller påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.