Meldinger om eksplosjoner i Kyiv

En person skal være drept i nye angrep i Kyiv. Ifølge det ukrainske presidentkontoret har Russland brukt såkalte kamikazedroner.

Ukrainsk politi står vakt ved en bygning som ble rammet av et angrep i Kyiv mandag morgen.

– Så langt har vi registrert fire angrep i Kyiv. En bygård i Sjevtsjenko-distriktet ble truffet, heter det i en uttalelse fra militæret.

Borgermesterkontoret i byen meldte senere at en person var drept og tre personer såret i angrepet som rammet bygården. Bilder fra området viste en sammenrast bygning. Én person skal fortsatt befinne seg i ruinene.

Flyalarmen gikk like før de to første eksplosjonene, som fant sted rundt 6.35 og 6.45 lokal tid, sier journalister fra AFP.

Ukrainas nasjonale jernbaneselskap har meldt om angrep nær Kyivs sentralstasjon. Ordfører Vitalij Klitsjko melder også om en eksplosjon i det sentrale Sjevtsjenkivskyj-distriktet.

Det stiger røyk fra en bygning i Kyiv etter et angrep mot byen mandag morgen.

Droneangrep

Ifølge Andrij Yermak, sjef ved det ukrainske presidentkontoret, var det iranske kamikazedroner som ble brukt i angrepene. Russland skal gjentatte ganger de siste ukene ha brukt de såkalte selvmordsdronene for å angripe byer og infrastruktur, inkludert kraftverk.

Kamikazedronene er små luftvåpen som blir ødelagt etter å ha truffet målet. I juli meldte amerikanske myndigheter for første gang at Russland bestilte hundrevis av dem fra Iran.

Iranske myndigheter benektet dette under en ukentlig pressekonferanse mandag.

– Vi har ikke levert våpen til noen av sidene i krigen, sa en talsperson for det iranske utenriksdepartementet, Nasser Kanaani.

Det ukrainske flyvåpenet rapporterer at de har ødelagt en rekke iranske droner mandag morgen, både sør og øst i landet. Det skriver CNN.

Brannvesenet jobber på stedet.

Ber om mer støtte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har reagert på morgenens angrep på sosiale medier.

– Fienden kan angripe byene våre, men kommer ikke til å knekke oss, skriver han.

Statsminister Denys Sjmyhal ber om mer støtte fra andre land.

– Verdens reaksjoner på disse forbrytelsene må være tydelige. Mer støtte til Ukraina og flere sanksjoner mot angriperen, skrive statsministeren på Twitter.

Eksplosjonene mandag skjer akkurat en uke etter at Russland gjennomførte flere luftangrep mot den ukrainske hovedstaden og andre byer i landet, den største bølgen med angrep på flere måneder.

Minst 19 mennesker ble drept og ytterligere 105 såret. Angrepene vakte bred internasjonal fordømmelse.