Israel rystes av dødelige angrep og protester. Netanyahu har seks kompromissløse svar.

Statsministeren anklages for å svekke Israels demokrati. Nå vil han at flere skal få tak i våpen.

Lørdag kveld samlet titusener seg i Israels største by, Tel Aviv, for å demonstrere mot statsminister Benjamin Netanyahus regjering.

Det har kokt siden Benjamin Netanyahu igjen ble Israels statsminister i desember. Han leder nå den mest høyrevendte koalisjonsregjeringen i landets historie. Helgen har vært preget av dødelige angrep i Jerusalem og masseprotester i israelske byer som Tel Aviv og Jerusalem.

60.000 personer deltok i protestene lørdag kveld, ifølge avisen Haaretz. Dette var den fjerde helgen på rad med store protester.

Årsaken er regjeringens plan om å overhale rettssystemet. Netanyahu anklages for å prøve å svekke landets høyesterett, ifølge The Guardian.

Ultranasjonalister og de ultrakonservative håper endringene kan gjøre israelske utposter bygget på palestinsk land lovlige.

– Slutt å sabotere Israels demokrati og forvandle landet til et kriminelt og skakkjørt diktatur, sa landets tidligere forsvarsminister, Moshe Yaalon, under demonstrasjonen i Tel Aviv lørdag kveld.

Demonstrantene frykter for fremtiden til demokratiet i Israel.

Frykter at flere vil dø

Under demonstrasjonen i Tel Aviv var også flere hundre ortodokse jøder. Det var en sjelden «milepæl» for protestbevegelsen, ifølge Haaretz.

Protestene startet med stillhet til minne om ofrene for de dødelige angrepene i Øst-Jerusalem. Fredag skjøt og drepte en palestinsk mann syv personer utenfor en synagoge. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

Lørdag skjøt og skadet en 13 år gammel gutt to menn. Også dette i Øst-Jerusalem. 13-åringen ble skutt og skadet på åstedet.

Fredagens angrep skjedde på den internasjonale holocaustdagen. Dagen før drepte israelske soldater ni palestinere da de stormet en flyktningleir i byen Jenin på den palestinske Vestbredden. Blant de drepte var det sivile, inkludert 61 år gamle Majida Obaid, som ble skutt i halsen, ifølge Al Jazeera.

Ytterligere én palestiner ble drept nær Jerusalem samme dag.

UD advarte lørdag nordmenn som er i Israel og Palestina, om situasjonen. De venter blant annet mer uro på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Samme dag fordømte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) angrepene mot sivile i Øst-Jerusalem. Hun la til også til at det er «forferdelig» at så mange palestinere er drept.

– Jeg er dypt bekymret over økte spenninger og økningen i voldsbruk mellom israelere og palestinere og det høye antallet drepte sivile, sa hun.

Netanyahus seks svar

Tidligere i januar sluttet Norge seg til et internasjonalt opprop som kritiserte Israels straffetiltak mot palestinerne. Israel vil blant annet ikke utbetale 390 millioner kroner som tilhører Palestina, skriver NTB.

Straffetiltaket var en reaksjon på at palestinerne har bedt FN-domstolen Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) granske Israels okkupasjon av Vestbredden. Sammen utgjør Vestbredden og Gazastripen de to palestinske områdene. Gazastripen har vært beleiret av Israel i 15 år.

Etter helgens angrep kunngjorde Netanyahu seks nye straffetiltak på Facebook. Tiltakene er lagt frem av regjeringens sikkerhetsråd. Blant annet skal flere israelere få bære våpen, mens hjemmene til gjerningspersonene skal jevnes med jorden. Familiene deres skal også miste flere rettigheter.

– Uansett hvem som ønsker å skade oss: Vi skal skade dem – og alle som hjelper dem, skriver Netanyahu i en annen Facebook-post, der han minnes ofrene for fredagens angrep.

– Denne regjeringen vil handle aggressivt. Med besluttsomhet og makt mot terror.

Flere er urolige over regjeringens ønske om å bevæpne flere israelere.

– Med dette gir Netanyahu grønt lys til alle israelere som vil utøve vold mot palestinere, uten å måtte frykte rettslige konsekvenser, sier Yara Hawari til Al Jazeera.

Hawari er seniorforsker ved den palestinske tankesmien Shabaka.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu (i midten), på vei inn til et møte søndag.

Hylles av militante grupper

De dødelige angrepene i Øst-Jerusalem er også blitt fordømt av flere andre land samt EU og FN.

Andre har hyllet dem. Det inkluderer blant annet den iranskstøttede militsen Hezbollah i Libanon, Hamas, som har makten på Gazastripen, og den palestinske gruppen Islamsk jihad. Det skriver Reuters.

Natt til fredag ble det også skutt raketter fra Gazastripen mot Israel. Disse ble skutt ned av Israels missilforsvar. Israel svarte med bombeangrep mot Gazastripen. Det er ikke meldt om døde eller sårede i disse angrepene, skriver BBC.

Mandag besøker USAs utenriksminister, Antony Blinken, Israel og Vestbredden.