Angst og uro plager London

  • Ja, London er trygg for turister, sier byens borgermester Ken Livingstone til Aftenposten. Men evakueringer, ulende sirener og bombetrusler skaper en spent atmosfære.

Verdensbyen strevde i går med å vende tilbake til hverdagen. På den ene siden vender folk tilbake til jobb, nye turister ankommer, skolene er åpnet og kredittkortene gløder igjen varmt i handlegaten Oxford Street.På den annen siden skal nasjonen gjennomleve sorgen og minnes de døde. Det vil ennå ta mange dager før alle døde er identifisert. Og inntil gjerningsmennene blir tatt, vet alle at en gruppe nådeløse terrorister er på frifot — og kan slå til igjen uten varsel.Alle som beveger seg i Londons gater og transportsystem merker tydelig sårene etter tragedien for fem dager siden.

Tok T-banen.

Den som mer enn noen annen må balansere mellom hensynet til politiets etterforskning og nasjonens sorgarbeide, og behovet for å gjenskape optimisme og livsglede, er borgermester Ken Livingstone.I går tok han T-banen til jobb som vanlig, for å vise at alt er som normalt. Men første oppgave i rådhuset var å åpne kondolanseprotokollen.Deretter dro han, kulturminister Tessa Jowell, politiets toppledelse og lederne for de anglikanske, katolske, jødiske og muslimske trossamfunnene til Victoria Embankment Gardens for å åpne en minnepark til ære for ofrene.Der ble store deler av seremonien forstyrret av ulende sirener fra politi og ambulanser. I går var det bombealarmer både ved King's Cross og i Whitehall, hvor statsminister Tony Blair og regjeringen holder hus.

Terroralarm.

Angsten for bomber sprer seg over hele landet: Birmingham, Edinburgh, Brighton, Portsmouth og Manchester har alle opplevd ferske terroralarmer.Etter åpningen av minneparken ble hovedpersonene skysset av gårde uten at mediene fikk stille spørsmål. Men ved bilen stoppet Livingstone opp og svarte høyt "Yes" på vårt spørsmål om London er trygg for turister.Kunne han sagt noe annet, om skulle vært i tvil?På overflaten har folk iallfall vendt tilbake til hverdagen. Mesteparten av T-banenettet går som normalt. Og i går var vognene akkurat så fulle av varme, svette turister og fastboende som alltid har vært på en julidag med nærmere 30 varmegrader.

Aldri i tvil.

— Terrorbombene spøker i bakhodet. Alle var nok litt i sjokk dagen etter smellet. Men vi var egentlig aldri i tvil om at vi skulle ta banen i dag, sier John og Vivian Magee fra Vest-London.De reiste til og fra Euston for å ta imot hennes søstre fra Liverpool. Og de følte seg beroliget av at politi med bombehunder sto på perrongen og overvåket trafikken.- Det tar nok bort noe av angsten, sier Magee.- Vi er ikke redde. Vi tok T-banen allerede dagen etter bombene, sier vennene Stuart Wyatt, Ilona Karas og Martina Welsdendal på vei til jobb.

På vakt.

Men byen lever i en åpenbar spenning og angst, og vil nok være preget i lang tid. Bybildet preges av bombehunder og væpnet politi med skuddsikre vester.Plakater advarer mot ukjente bager og vesker under tittelen "Skyldig inntil det motsatte er bevist". Gjennom høyttalerne går det ikke mange sekundene mellom hver gang publikum oppfordres til å melde fra om alle mistenkelige vesker eller personer.Terrorangrepet har rystet - og samlet - britene så sterkt krigshistorikere og kommentatorer diskuterer om motstandviljen kan sammenlignes med "the blitz spirit", britenes uslokkelige motstandskraft mot tyskernes bombefly høsten 1940.

- Det spøker i bakhodet, men vi var aldri i tvil om at vi skulle bruke T-banen, sier John Magee og kona Vivian, (bak) beroliget av politi med bombehunder på T-banen i går
Londons borgermester Ken Livingstone undertegnet kondolanseprotokoll og la ned blomster til minne om ofrene for terrorbombene.