Verden

Politibiler påtent av G20-demonstranter

Brannvesenet slukker en bil som ble stukket i brann av demonstranter mot G20-toppmøtet i Hamburg i Tyskland fredag morgen. Foto: Bodo Marks / AP / NTB scanpix

Demonstranter barket sammen med politiet og tente på politibiler få timer før starten av G20-toppmøtet i Hamburg i Tyskland.

  • NTB

– Det er startet en operasjon mot voldelige demonstranter, skriver tysk føderalt politi på Twitter. Ifølge politiet brukte demonstrantene bensinbomber og stakk patruljebiler i brann nær politistasjonen i bydelen Altona i Hamburg.

Flere biler er også påtent i veien som går langs bredden av elven Elbchausee. Politiet har foreløpig ikke opplyst hvor mange, men ifølge den tyske avisen Bild er mellom 25 og 30 biler satt i brann.

– Det føles litt som i en krigssone, opplyser en journalist i nyhetsbyrået TT i byen.

Hundrevis av demonstranter har fredag morgen forsøkt å bryte ned sikkerhetsbarrierene rundt møtelokalene for å sabotere starten av møtet.

Svart røyk stiger opp over Hamburg. Flere biler er stukket i brann av demonstranter mot G20-toppmøtet. Foto: Boris Roessler / AP / NTB scanpix

Bruker vannkanoner mot demonstranter

Tysk politi har brukt vannkanoner for å oppløse en gruppe demonstranter som har satt seg i veien på en av rutene USAs president Donald Trump kan bruke for å komme seg til møtet.

En av Trumps skarpeste kritikere, New Yorks ordfører Bill De Blasio, dro uventet til Hamburg torsdag kveld for å delta i de planlagte fredelige demonstrasjonene mot møtet. En av protestarrangørene, en gruppe som kaller seg Hamburg Zeigt Haltung – Hamburg viser holdninger – opplyser at De Blasio skal tale under en demonstrasjon for menneskerettigheter og demokrati.

En annen protestgruppe, som kaller seg Color The Red Zone – Fargelegg den røde sonen – sa til CNN fredag morgen at målet deres var å gjøre det vanskelig for G20-lederne å ankomme selve toppmøtet. De oppfordrer folk til å oppholde seg i de såkalte røde sonene i Hamburg – gater som er stengt med sikkerhetsbarrierer tiltenkt transport av lederne.

– Vi lever i et demokrati, og den røde sonen er ikke et demokrati, sier Karl S, en student fra Düsseldorf som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, til CNN.

Titalls pågrepne

Det er ventet at så mange som 100.000 demonstranter vil delta på hovedarrangementet lørdag. Rundt 30 demonstrasjoner er kunngjort på forhånd, organisert av alt fra globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, fagforeninger, studenter og kirkegrupper.

Politiet opplyser at 29 personer er pågrepet etter torsdagens demonstrasjoner, ytterligere 15 ble anholdt i natt, og 111 politifolk er skadd etter torsdagens voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

Les mer om

  1. G20