Verden

Brukte virkelig IS kjemiske våpen mot Peshmerga-soldatene?

Amerikanske og franske eksperter undersøker Peshmerga-soldater etter IS-angrep i Nord-Irak med påståtte kjemiske våpen. Ut fra symptomene er det stor sannsynlighet for at dette ikke er tilfelle, sier norsk ekspert.

Kurdiske Peshmerga-styrker avbildet nær byen Makhmur, der slike styrker natt til onsdag ble utsatt for rakettangrep. Foto: Youssef Boudlal

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Det er det tyske forsvarsdepartementet som hevder at kurdiske Peshmerga-soldater som kjemper mot IS i Nord-Irak trolig ble utsatt for kjemiske våpen onsdag.

Angrepet fant sted rundt seks mil sørvest for Erbil, i byen Makhmur.

En kilde med kontakter i Peshmerga-ledelsen fremholder overfor Aftenposten at flere ble drept og mange såret da styrkene ble utsatt for 45 rakettangrep natt til onsdag.

— Symptomer de ble rammet av som ikke hadde gassmasker tilgjengelig gjorde at man øyeblikkelig mistenkte kjemiske våpen, sier kilden på telefon fra Nord-Irak.

- Har tidligere brukt klor og salmiakk

— Det var forskjellige symptomer hos forskjellige skadede. Tidligere har IS brukt klor og salmiakk. Dette virket langt mer brutalt, sier kilden som Aftenposten kjenner identiteten til.

Han sier at familiene til de skadde er bekymret. Også fordi de skadede på grunn av amerikanske og franske eksperters undersøkelser ikke får forlate sykehuset de befinner seg på i Erbil.

Ut fra symptomene: Lite sannsynlig

Oberstløytnant Per Inge Ohrstrand er en av Forsvarets absolutt ledende eksperter på det som kalles ABC, kjemiske våpen inkludert.

— På generelt grunnlag vil jeg si at man skal være veldig forsiktig med å bruke begrepet kjemiske stridsmidler. Det finnes massevis av giftige kjemikalier i omløp i konfliktområder som disse, sier Ohrstrand.

— Det er helt umulig å si nå om et er brukt kjemiske midler, før svarene på analyser gjort i laboratorier er klare.

— Men ut fra symptomer beskrevet som brannskader i luftveiene, vil jeg si at det er stor sannsynlighet for at dette ikke er tradisjonelle, kjemiske stridsmidler. De tradisjonelle, som nervestridsmidler, gir normalt ikke denne typen symptomer.

Han tror heller ikke det dreier seg om sennepsgass, som normalt gir skader på hud.

- Det er riktig at vi ikke kan være sikre på dette, sier Aftenpostens kilde, som opplyser at Peshmerga-styrkene holdt stand mot angrepet, da de fikk hjelp av soldater med gassmasker og annen beskyttelse.

Norske og tyske militære i Erbil

Både Tyskland og Norge har militære stasjonert i Erbil, hovedstaden i den selvstyrte kurdiske regionen i Irak.

– Angrepet skjedde i Makhmur ved frontlinjen mot IS. Norske styrker opererer ikke i dette området, sier presseoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

– De kurdiske styrkene ble angrepet med bombekastere, og flere har fått brannskader. Det er gjort undersøkelser i området som er sendt til laboratorium for analyse. Svarene er ikke mottatt ennå, legger han til.

Moen kjenner ifølge NTB ikke til om de kurdiske styrkene som ble angrepet, har hatt noe å gjøre med de norske styrkene.

Flere rapporter om bruk av klorgass

I juli kom det også meldinger om at IS skal ha angrepet Peshmerga-styrker med et prosjektil fylt med en ukjent gass måneden før. Ifølge organisasjonene Conflict Armament Research Group og Sahan Research Group hadde gassen egenskaper som lignet på klorgass.

Organisasjonene mener også å kunne dokumentere to lignende gassangrep mot kurdiske krigere i provinsen Hasaka i Syria 29. juni. Ingen omkom i angrepene, men soldatene ble syke etter å ha blitt eksponert for det som omtales som en gul gass som luktet sterkt av råtten løk.

 1. Les også

  USA avviser tyrkisk melding om buffersone i Syria

 2. Les også

  Tyrkiske jagerfly med flere luftangrep mot PKK

 3. Les også

  Tyrkias kamp mot kurdere svekker krigen mot IS

 4. Les også

  USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia

 5. Les også

  Norske islamisters «mentor» siktet for terrorstøtte til IS

 6. Les også

  Minst 76 drept av IS-bombe i Bagdad

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Sikkerhetsrådet uenige om sanksjoner etter gassangrep

 2. VERDEN
  Publisert:

  Iraks hær har tatt kontroll over Kirkuk: Kurderne flykter mens arabere og turkmenere feirer

 3. BOLIG
  Publisert:

  Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande

 4. VERDEN
  Publisert:

  Disse kjemiske angrepene er Assad-regimet anklaget for å stå bak

 5. VERDEN
  Publisert:

  Våpengransker tror kjemisk angrep kan ha vært Assads straff for opprørsoffensiv

 6. BOLIG
  Publisert:

  Disse rengjøringsmidlene må du aldri finne på å blande