Verden

Trump krevde at Obama skulle vise fødselsattest - nå nekter han selv å gjøre det

Avisen Guardian spurte rikingen og TV-kjendisen som vil bli republikansk presidentkandidat om de kunne få se hans fødselsattest og passdokumenter.

Donald Trump under et kampanjestopp tidligere i år. Foto: BRIAN FRANK, Reuters, NTB scanpix

  • Arild Færaas

Bakgrunnen for denne relativt uortodokose forespørselen fra den seriøse avisen Guardian henspiller på noe som skjedde i valgkampen frem mot 2012-valget i USA.

Da krevde Donald Trump at Obama skulle legge frem fødselsattest og andre dokumenter for å bevise at han faktisk var født i USA, og dermed ikke hadde jukset seg til sitt presidentembete.

Etter mye om og men, gjorde faktisk Obama det. Og de som tvilte på Obamas fødselsland, fikk sett det svart på hvitt.

— Vi vet veldig lite om vår president

Trump var en av de mest høylytte i saken, og sa blant annet at Obama var den «minst transparente presidenten i landets historie» og «Vi vet veldig lite om vår president.»

Nå i 2015 har den fargerike og kontroversielle milliardæren fått en forespørsel fra Guardian. Avisen kontaktet valgkamp-teamet til Trump, men en talskvinne nektet å gi ut dokumentene til avisen.

Guardian skriver at de både sendte et faks-nummer og en postadresse til Trump-kampanjen, uten hell. Trumps folk nektet også å gi en begrunnelse for hvorfor de ikke ville gi ut dokumentene.

Ikke første gang de ber om bevis

Dette er faktisk ikke første gang at Guardian ber Trump om bevis på at også han er født i USA.

Donald Trump ble til tross for at Obama offentliggjorde sin fødselsattest, ikke helt overbevist. I en Youtube-video året etter at Obama la frem attesten, sa Trump at han ville gi fem millioner dollar til et veldedig formål som Obama selv kunne velge dersom presidenten offentliggjorde alle sine papirer knyttet til sin college-utdanning og sitt pass.

Dette førte til at Guardian også da spurte Trump om tilsvarende papirer.

Noe som igjen førte til at Trump-rådgiver Michael Cohen spurte avisen om de prøvde å være morsomme, og kalte forespørselen for «dum».

— Hva er poenget deres? Herr Trump er ikke USAs president og han stiller heller ikke til valg som presidentkandidat, sa Cohen i 2012.

Se video av Donald Trump kunngjøre at han skal stille til valg:

Les også

  1. Derfor blir USA-valget morsommere av Donald Trump

  2. Neil Young hardt ut mot Donald Trump

  3. To grunner til å ta Trump på alvor

Les mer om

  1. USA