Verden

Medietopp må betale erstatning for å ha voldtatt journalist

En japansk domstol har dømt en 53 år gammel medietopp til å betale 270.000 kroner i erstatning til en 30 år gammel kvinnelig journalist etter en påstått voldtekt.

Shiori Ito fikk 18. desember medhold i Tokyo District Court i et sivilt søksmål mot en 53 år gammel medietopp som hun anklager for en voldtekt i 2015. Kyodo / Reuters / NTB scanpix

 • Frode Sætran

Den japanske journalisten Shiori Ito (30) sier ifølge BBC at hun i 2015 ble invitert til middag av 53-åringen for å diskutere en jobbmulighet. Hun har forklart at det neste hun husker er at hun våknet opp på et hotellrom mens den japanske medietoppen var i ferd med å voldta henne.

Ito var på dette tidspunktet praktikant i et internasjonalt nyhetsbyrå, mens medietoppen var en leder i et japansk TV-selskap.

#metoo

Ito er blitt et symbol på #metoo-bevegelsen i Japan, der det i 2017 ble gjort en undersøkelse som avdekket at bare 4 prosent av voldtektsofrene gikk til politiet for å anmelde overgrepet.

Politiet etterforsket den påståtte voldtekten, men henla saken etter bevisets stilling. Da tok Ito ut stevning og en sivil domstol avsa deretter en dom der medietoppen ble gjort erstatningspliktig.

Nekter

53-åringen gikk til motanmeldelse og hevdet at forholdet hadde skjedd frivillig, men fikk ikke medhold.

53-åringen benekter anklagene og sier at han ønsker å anke dommen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Metoo
 2. japan
 3. Voldtekt

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Hun skrev en av Sveriges mest omstridte tekster under #metoo. Aldri har Åsa Linderborg vært så kritisk til pressen som nå.

 2. VERDEN

  Kvinner bryter tausheten om seksuell trakassering. Nå er #metoo kommet til Iran.

 3. VERDEN

  Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep – ble pågrepet i retten

 4. KULTUR

  Boken provoserer: Uryddig miks av trekantsex og overgrep

 5. KULTUR

  Wallin dømt for grov ærekrenkelse i dag. Må betale 90.000 til Virtanen.

 6. KULTUR

  Matilda Gustavsson avslørte en overgrepssak fra toppen av det svenske kulturlivet, men er sterkt kritisk til #metoo-journalistikken