Verden

Cannabis blir medisin i Sverige

FS00015388.jpg Foto: Ap

Har godkjent cannabis-medisin mot MS. Det norske MS-forbundet vil ha medisinen til Norge.

  • Jørgen Svarstad

Nå kan medisinsk cannabis for første gang skrives ut på resept i Sverige.

Det svenske Legemiddelverket har godkjent en munnspray som skal hjelpe mot stivhet ved multipel sklerose (MS), melderDagens Nyheter.

— Dette er en god nyhet for dem som ikke får noen lindring ved hjelp av de vanligste legemidlene. Sprayen kan lindre stivhet og smerte i kroppen, noe som er vanlig ved MS, siers Jan Hillert, professor og forsker ved Karolinska instituttet.

Dyrkes på hemmelig sted

Cannabismiddelet Sativex sprayes på slimhinnen under tungen. Middelet inneholder ulike ekstrakter fra veksten Cannabis sativa L. Plantene dyrkes av legemiddelselskapet GW Pharmaceuticals veksthus på et hemmelg sted i England.

Det er lave konsentrasjoner cannabis det er snakk om, og man får ingen rus av medisinen. Legemiddelverket anser sannsynligheten for avhengighet for liten, men vil følge nøye med for å unngå misbruk. Derimot er det vanlig med bivirkninger som kvalme, svimmelhet og tretthet, ifølge Legemiddelverket. Munnsprayen er allerede godkjent i blant annet i Danmark, Storbritannia, Canada, Tyskland og Spania.

Vil ha den til Norge

I Norge er ikke medisiner med virkestoff fra cannabis godkjent, men kan smertepasienter få individuell godkjenning for dette.

MS-forbundet mener medisinen, som nå er godkjent i Sverige, bør bli lovilg i Norge også.

— Det finnes veldig få medisiner rettet mot MS-smerter. Når det kommer en slik medisin på markedet, er vi helt klart for det, sa informasjonsleder i MS-forbundet, Olav Førde til Adresseaviseni november i fjor.

— Vi forventer at når medisinen er godkjent i Danmark og Sverige, så bør det være en formalitet å få den godkjent også i Norge, sier Førde.

Multippel sklerose er en uhelbredelig nevroligisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.