Verden

Jubel i Yangon da fangene slapp fri

Myanmar står på terskelen til et demokratisk gjennombrudd, sier opposisjonslederen Aung San Suu Kyi etter at flere av landets mest kjente politiske fanger ble løslatt fra fengselet

Rundt 80 fanger ble sluppet fri fra Insein-fengselet i Yangon fredag. Mange hundre mennesker hadde møtt opp for å ta dem imot. AP Photo/Khin Maung Win

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Myndighetene i Myanmar, landet som fortsatt av mange kalles Burma, fortsetter å overraske positivt. Fredag kunngjorde statlige TV-stasjoner at 651 fanger skulle løslates fra fengsler rundt om i landet.

Blant dem var flere av lederne fra det store studentopprøret i 1988 samt en rekke andre kjente politiske fanger. Også landets tidligere etterretningssjef, Khin Nyunt, og buddhistmunken U Gambira, som var en av lederne av munkeopprøret i 2007, ble sluppet fri fredag, ifølge flere medier.

– Dette er fantastiske nyheter. Presidenten fortjener ros for sin modige avgjørelse, sier Aung Zaw, redaktøren i det eskilburmesiske nettstedet The Irrawaddy, til Aftenposten.no.

Støre: – Svært gledelig

Zaw er tidligere kjent for å ha vært svært avventende til de positive taktene som er vist fra Mynamars myndigheter det siste året.

Les også

Solheim ser lyst på utviklingen i Burma

Også fra norsk hold var reaksjonene positive.– Dette er svært gledelig. Vi jobber nå med å hente inn opplysninger om hvor mange og hvem som er løslatt, men vi vet allerede at flere sentrale politiske fanger er ute av fengslene. Dette er et stort steg i riktig retning for den demokratiske utviklingen i Myanmar og på Myanmars vei mot fred og forsoning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.no.

Hundrevis jublet utenfor fengselet

Utenfor det beryktede Insein-fengselet i Yangon, landets største by og tidligere hovedstad, samlet hundrevis av mennesker seg for å motta de 82 fangene som ble sluppet fri på fredag.

Jubelen var høy og stemningen svært god da den ene fangen etter den andre kom ut av fengselsporten, skriver BBC News.

– Jeg er så glad. Jeg gleder meg til å treffe familien min. Nå skal vi bli involvert i arbeidet for å gjennomføre demokratiske reformer sammen med «Auntie», sier Nilar Thein, som var med på å lede demonstrasjonene både i 1988 og i 2007, til nettstedet The Irrawaddy.

«Demokratisk gjennombrudd»

Når hun sier «Auntie» mener hun Aung San Suu Kyi, som ble løslatt fra husarrest høsten 2010 og som nå planlegger å stille til valg i nasjonalforsamlingen i april.

«Auntie» Aung San Suu Kyi stiller til valg i april. AP

Suu Kyi, som vant Nobels fredspris i 1991, har lenge vært en forsiktig optimist i møte med de mange reformene og fangeløslatelsene som har skjedd i Myanmar det siste året. Nå ser hun ut til å være mindre forsiktig og mer optimistisk.– Burma står på terskelen til et demokratisk gjennombrudd, fortalte hun en forsamling i New York via videolink, ifølge The Irrawaddy.

Våpenhvile

Det har vært en uke med svært gode nyheter fra Mynamar. Torsdag kunngjorde myndighetene at de har undertegnet en våpenhvileavtale med en væpnet opprørsgruppe fra Karen-folket.

Avtalen kan føre til at en av de blodigste av Myanmars mange etniske konflikter nå tar slutt.

– Fredssamtaler er uungåelig nå, sier Saw David Htaw, en av Karen-folkets politiske ledere, til Reuters på torsdag.

Det store spørsmålet nå er hvorvidt EU, USA og land som Norge kommer til å gjøre noe med de strenge økonomiske sanksjonene som har vært rettet mot Myanmar i en årrekke.

– Det er på tide å snakke om å lette på dem, ikke å løfte dem helt, sier redaktør Aung Zaw til Aftenposten.no.

Fra Norge har linjen lenge vært at det er meningsløst å gjøre noe med sanksjonene uten at EU og USA gjør det samme. Det pågår mange samtaler mellom diplomater i disse dager for å avgjøre veien videre.

– Jeg tror det er like før sanksjonene fjernes, sier Monique Skidmore, en Myanmar-ekspert ved universitetet i Canberra, til nyhetsbyrået AP.

Hun legger til at mange land nok avventer valget i april, der Aung San Suu Kyi håper å få en plass i nasjonalforsamlingen, før de tar en avgjørelse.

– Det er en følelse av at det fortsatt er ting som må gjøres før sanksjonene kan løftes helt, sier hun.

 1. Les også

  Våpenhvile med karen-opprørerne i Myanmar

 2. Les også

  Kullfyrt kraftverk stoppes i Myanmar

 3. Les også

  Myanmar-regimet lar Suu Kyi registrere partiet sitt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  De er fengslet for å ha avslørt myndighetenes massedrap. Nobelprisvinneren lar dem sitte der.

 2. VERDEN

  Kina legger press på Myanmar om kraftutbygging

 3. VERDEN

  Reuters-journalister løslatt i Myanmar. Fikk amnesti fra presidenten.

 4. VERDEN

  FN mener at sikkerhetsstyrkene hennes dreper babyer, voldtar kvinner og brenner ned hus

 5. POLITIKK

  Bondevik kritiserer fredsprisvinner for å gjøre for lite mot overgrep

 6. VERDEN

  17-åringen så sin egen begravelse på Skype. Slik hindret foreldrene at han ble barnesoldat.