Trump kommer med egen presidentordre om sosiale medier

President Donald Trump vil torsdag signere en egen presidentordre om sosiale medier, opplyser Det hvite hus.

President Trump er rasende over at mikrobloggen Twitter la til en advarsel på en av meldingene hans og truet onsdag med regulering eller stengning.

Opplysningen om ordren ble gitt av pressesekretær Kayleigh McEnany om bord i presidentens fly Air Force One onsdag. Senere opplyste kommunikasjonsdirektør Alyssa Farah ved Det hvite hus at Trump vil signere ordren torsdag.

Torsdag morgen skriver The New York Times at ordren vil ha som hensikt å begrense de juridiske rettighetene som beskytter sosiale medier fra ansvar for hva brukere legger ut.

En slik ordre vil gjøre det lettere for myndighetene å hevde at selskaper som Facebook, Google, Youtube og Twitter begrenser ytringsfriheten når de sensurerer brukere eller sletter innlegg.

Ble faktasjekket

President Donald Trump er rasende over at Twitter for første gang har merket to av innleggene hans som villedende etter at han tirsdag tvitret at stemmegivning per post ville føre til valgfusk. Twitter la til en lenke til fakta som viser det motsatte.

Les også

Trump raser etter at Twitter merket tweet som villedende

Onsdag truet presidenten med å stenge sosiale medier. Trump har selv rundt 80 millioner følgere på Twitter og bruker det aktivt som en kanal for direkte å spre sine ytringer. Han har postet over 52.000 innlegg på kontoen sin @realDonaldTrump.

USAs president kan ikke på egen hånd regulere eller stenge selskaper. Slike grep må eventuelt tas av Kongressen eller det føderale forvaltningsorganet for telekombransjen, Federal Communications Commission.

Trump og flere andre på den amerikanske høyresiden har i lang tid hevdet at de store teknologiselskapene er partiske overfor konservative synspunkter. Endringer i seksjon 230 i the Communications Decency Act, som presidentordenen sikter til, gjør at myndighetene kan slå ned på det som Trump-administrasjonen omtaler som «selektiv sensur».

Big Tech gjør alt de makter for å SENSURERE i forkant av 2020-valget. Hvis det skjer, vil vi ikke lenger ha frihet, skrev Trump på Twitter onsdag. Presidentordren vil antagelig møte stor motstand i rettsvesenet. Senest onsdag slo den føderale domstolen U.S. Court of Appeals fast at teknologiselskapene kan sensurere inneholde på egne plattformer, skriver Politico.

Twitter har implementert nye verktøy for å motvirke desinformasjon om koronaviruset.

Nye retningslinjer

Twitter har til nå ikke lagt seg opp i hva Trump har skrevet på plattformen, blant annet fordi de mener at det presidenten mener, er i allmennhetens interesse. I tillegg befinner flere av hans tweets seg i grenseland for hva som regnes som hatefulle ytringer eller sjikane, og dermed brudd på Twitters retningslinjer, opplyser selskapets talsperson, Katie Rosborough, til Politico.

Grunnen til at Twitter nå tar affære, er nye verktøy selskapet har implementert for å motvirke desinformasjon om koronaviruset. Disse skal brukes mot informasjon som for eksempel sprer helseråd som offisielle helsemyndigheter sier er ineffektive. Nå brukes verktøyene også mot annen informasjon som Twitter mener kan gjøre skade utenfor internett.

Twitter har ennå ikke klart definert hva som regnes som skader utenfor internett, men har blant annet fjernet innlegg som hevder at koronaviruset spres av den nye 5G-teknologien.

– Våre undersøkelser viser at folk ikke vil at vi skal avgjøre hva som er sannheten for dem, men de vil at vi skal tilby en bredere kontekst når det er mulig, sier Rosborough.

Les også

Enkemann ber Twitter slette Trumps «ondskapsfulle løgn»

Facebook-sjef Mark Zuckerberg kritiserer både Twitter og myndighetene.

Zuckerberg: Sensur er ikke veien å gå

Facebook-sjef Mark Zuckerberg mener trusselen om sensur ikke er den rette reaksjonen, skriver Fox News.

– Generelt tenker jeg at en regjering som velger å sensurere en plattform fordi den er redd for sensur ikke akkurat er den rette reaksjonen her, sa Zuckerberg i et intervju med kanalen.

Samtidig er Zuckerberg kritisk til Twitters nye fremgangsmåte, og opplyser om at Facebook ikke vil følge i samme retning.
– Jeg har en sterk tro på at Facebook ikke skal være sannhetens vokter når det gjelder alt folk sier på nettet. Private selskaper burde antagelig ikke være i posisjon til å gjøre det, sa Zuckerberg.