Verden

Her møtes Kim Jong-Il og Medvedev

Kim Jong-Il i Russland for første gang på ni år.

  • Randi Randi Johannessen Buckley

For første gang på ni år har Nord-Koreas leder Kim Jong-Il og Russlands president Dmitrij Medvedev møttes i Russland. Kim ankom grensebyen Khasan i sitt pansrede tog allerede lørdag, og reisen skal vare rundt en uke, skriver BBC News .

Snakket om kjernekraft og økonomi

De to lederne har hatt flere samtaler om Nord-Koreas atomprogram og økonomisk samarbeid mellom landene. I tillegg skal Kim ha uttrykt behov for bistand og investeringer for å støtte landets svært skakkjørte økonomi.

Møtet i Russland finner sted etter uker med diskusjoner mellom representanter fra Nord-Korea, Sør-Korea og USA om hvordan man best skal kunne vende tilbake til formelle forhandlinger rundt Nord-Koreas atomprogram.

I 2009 brøt Nord-Koreas regjering samtalene, hvor Sør-Korea, USA, Japan, Kina og Russland deltok, og utførte sin andre atomprøvesprengning kort tid etter.

Sjeldent møte

— Kim Jong-Il uttrykte at han er villig til å forhandle med partene uten betingelser. Under samtalene vil Nord-Korea bli klar for å sette i verk en midlertidtig stans av testing og produksjon av kjernevåpen, uttalte Medvedevs talskvinne Natalya Timakova onsdag.

Når Russland og Nord-Korea nå snakker sammen, anses det som et sjeldent møte. Det spekuleres i tillegg i om Kim Jong-Il frir til sitt naboland i øst etter skuffende resultater fra hans nylige reiser til Kina.

Programmet for oppholdet er stort sett hemmelig, angivelig fordi Kim Jong-Il er bekymret for sin egen sikkerhet. I løpet av besøket skal statslederen ha besøkt en demning ved innsjøen Baikal, og fått omvisning i en flyfabrikk fra Sovjet-tiden.

Les også

  1. Nord-Koreas leder på besøk i Russland

  2. Nordkoreanske soldater sulter

  3. Nord-Korea er verdens nest lykkeligste land