Verden

Stoltenberg:- Amundsen viktig for Norge også i dag

SYDPOLEN (Aftenposten.no:) -En viktig del av Norges nasjonale identitet ble skapt i isen. Av Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Carsten Egeberg Borchgrevink og alle som var med dem. Jeg er her for å hedre en av dem.

Statsminister Jens Stoltenberg landet på Sydpolen like før klokken 23.00 søndag kveld norsk tid etter en slitsom tur fra Australia via New Zeland og den amerikanske McMurdo-basen ved kysten av Vest-Antarktis.
  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

Statsminister Jens Stoltenberg landet på Sydpolen ved 23-tiden søndag norsk tid. Fraktet ut av New Yorks heimevern, eneste avdeling i U.S. Air Force med Hercules transportfly som har ski å lande med, og tatt i mot av en større delegasjon av polens 250 innbyggere ved flystripen.

— Fantastisk å være her. Helt spesielt. Det er en stor og mektig opplevelse for meg, sa han.

- Sjelden gjest

Statsministerbesøk er sjeldent her i isødet. Folk har snakket om det og planlagt i ukevis.

Sydpolen er satt på hodet for å markere at det er 100 år siden Roald Amundsen, og hans menn vant kappløpet med Robert F. Scott og ble de første som nådde klodens sydligste punkt.

Alt fra snekkere og kokker til forskere har lest seg kraftig opp på polarhistorien, og kan nok mer enn den gjengse nordmann.

Se video øverst i artikkelen fra når Stoltenberg lander med et Hercules-fly som har ski istedet for hjul.

- Forskning i fokus

Dette er første gang en norsk statsminister besøker polpunktet og den amerikanske Amundsen-Scott South Pole Station.

I tre dager skal han lære om forskningen som foregår – men først og fremst skal han hedre Amundsens bragd.

— Dette var en bragd og en svært viktig historisk begivenhet for den unge nasjonen Norge. Sydpolekspedisjonen ble en del av vår nasjonale identitet.

- Er polarhistorien litt glemt i det moderne Norge?

— Den får hvertfall ikke den oppmerksomhet den fortjener. Men polarhistorien er ikke glemt. Amundsen/Nansen-året er spredt mye kunnskap på nytt gjennom nye bøker, mange arrangementer og forskningsprosjekter. Året har gjort det det skulle – minnet oss på bragdene og motet og gitt oss mye ny kunnskap om heltene. Det tåler vi, selv om ikke alt er like positivt, sier statsministeren.

- Ledende polarnasjon

— I dag er Norge en av verdens ledende polarnasjoner både i nord og sør. Det ville vi ikke vært uten polarheltene som banet vei og la grunnlaget for hundre år siden.

— De ga oss interessen og ikke minst kunnskapen. De la grunnlaget for at Norge gjorde krav på Dronning Maud Land i Antarktis som er syv ganger Norges størrelse. Jeg tror mange nordmenn ikke er klar over hvor stor polarnasjon Norge egentlig er

Stoltenberg mener Norge har et spesielt ansvar for å hedre polarheltene og Amundsen spesielt.

– Derfor har jeg reist hit og derfor kommer mange nordmenn til markeringen den 14. desember.

Les også

  1. Tett program i tre dager

  2. Må gå 523 kilometer på 17 dager

  3. Til Sydpolen 100 år etter