Verden

Han er diktaturets neste leder - men hvem er han egentlig?

Dette er ett av svært få bilder som finnnes av Kim Jung-un. Bildet er tatt under en markering av kommunistpartiets 65-årsjubileum. FOTO: REUTERS/KYODO/SCANPIX
Offisielt foto levert av det nordkoreanske statlige nyhetsbyrået KCNA, datert 6. oktober 2010. Kim Jung-un foran, 2. fra venstre, hans avdøde far Kim Jung-il 2. fra høyre. FOTO: REUTERS/KCNA/SCANPIX
Kim Jung-un i samtale med en offiser. FOTO: REUTERS/KYODO/SCANPIX
Kim Jung-un dukket opp for første gang i en offisiell sammenheng i 2010. FOTO: AP PHOTO/SCANPIX
Et av svært få bilder som finnes av både Kim Jung-il og hans etterfølger sammen. FOTO: REUTERS/KYODO/SCANPIX

Omverdenen vet svært lite om avdøde Kim Jong-ils yngste sønn, som nå vil ta over makten i Nord-Korea etter sin far.

  • Eivind Sørlie

Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un ble så sent som i september i år utpekt til å etterfølge sin far som leder Nord-Korea.

Men svært lite, ikke engang hans eksakte alder, er kjent for allmennheten.

Les også

Kim Jong-il er død

Det har siden 2010 vært ventet at Kim Jong-un ville bli den som tok over makten i det kommunistiske autoritære regimet. Han ble i september 2010 utnevnt til general, noe som ble tolket som en del av hans forberedelser til statslederrollen.

Dette var første gang han gjorde en offentlig opptreden for det nordkoreanske folk.

I februar i år ble han gitt en fremskutt rolle i landets kommisjon for det nasjonale forsvaret.

Jong-un offisielt utnevnt som etterfølger

Mandag morgen norsk tid ble en offisiell uttalelse kunngjort gjennom Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA, hvor det nordkoreanske folk bes omfavne Kim Jong-un som «etterfølgeren i den revolusjonære sak» og som den «enestående leder av vårt parti, vår hær og vårt folk».

— Kim Jong-uns lederskap er en sikker garanti for at den revolusjonære juche-tankegangen blir fullført og videreført gjennom generasjoner, heter det i uttalelsen.

Juche er den nordkoreanske ideologien om selvberging, der målet er at landet skal klare seg selv uten hjelp utenfra.

Kim Jong-il hadde i 2008 et alvorlig illebefinnende. Det er antatt at dette førte til en fremskynding av prosessen for å gjøre klar en arvtager i dynastiet.

Men på grunn av det nordkoreanske regimets jerngrep om all informasjon om landet, er det usikkert i hvilken grad maktovertagelsen er planlagt på forhånd.

Eldre brødre kan ha falt i unåde

Kim Jong-un antas å være født i 1984 eller 1983. Han har trolig studert under et pseudonym ved den engelskspråklige International School of Berne i Sveits på slutten av 90-tallet. Siden har han studert ved militærakademiet i Pyongyang.

Jong-un var ikke opprinnelig trodd å være den mest sannsynlige arvtageren.

Hans brødre skal imidlertid ha falt i unåde hos faren av forskjellige grunner. Jong-uns halvbror Kim Jong-nam ble angivelig pågrepet med et falskt pass under en reise i Japan. Hans bror Kim Jong-chol skal ha blitt stemplet som «for feminin» til å ta over makten, ifølge flere kilder.

Eksperter peker på svoger

Til tross for den offisielle kunngjøringen av Jong-un som Nord-Koreas neste leder, peker flere eksperter på en annen mann som den mest sannsynlige de facto-lederen av landet.

— Det er de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek som styrer nå, antar jeg, sier Barbara Demick, korrespondent for Los Angeles Times, til NTB på telefon fra Kina.

Jang Song-taek er gift med avdøde Kim Jong-ils søster og onkel til den utpekte etterfølgeren Kim Jong-un.

Også den svenske eksperten Ingolf Kiesow peker på Jang Song-taek som den som trolig egentlig styrer landet.

— Jang sitter på begge sikkerhetsstoler som ansvarlig for partiets sikkerhet og dermed også sjef for regjeringens sikkerhetsapparat, påpeker han overfor NTB.

Kilder: New York Times, CNN, BBC

Les også

  1. Sør-Koreas president ber om ro

  2. Kriseberedskap i Sør-Korea og Japan

  3. Kim Jong-il – Nord-Koreas kjære leder

Dette bildet viser ifølge den sør-koreanske TV-kanalen KBS Kim Jung-un som liten gutt. FOTO: REUTERS,