Verden

Dette skal du holde rede på i natt

Amerikanerne tar stilling til alt fra hvem som skal bli landets neste president til hvem som skal sitte i det lokale skolestyret.

 • Elisabeth Rodum

Etter en lang og bitter valgkampanje skal amerikanerne i natt bestemme seg for om president Barack Obama får sin andre periode, eller om det blir en ny retning med Mitt Romney, den tidligere guvernøren i Massachusetts.

Men strengt tatt er det ikke folket som velger presidenten. Folket velger i stedet såkalte valgmenn, som igjen velger presidenten. Slik foregår det:

 • Hver delstat har et visst antall valgmenn, avhengig av folketallet. Antallet er summen av antallet medlemmer delstaten har i representantenes hus og i senatet. Folkerike California har 55 valgmenn, mens den tynt befolkede North Dakota har tre. I tillegg har hovedstaden, District og Columbia, som verken har representanter eller senatorer, tre valgmenn.
 • Totalt består systemet av 538 valgmenn. Det er denne gruppen mennesker som stemmer på presidenten, noe de gjør 17. desember i år. Presidentkandidaten som får mer enn halvparten – altså 269 valgmannstemmer, har vunnet valget.
 • Vinneren tar alt i hver valgkrets, der en delstat utgjør en valgkrets. Det betyr at en kandidat kan få flest stemmer, men uten å vinne valget. I 48 av de 50 delstatene er det kandidaten med flest stemmer som stikker av med alle valgmennene. Kun i delstatene Maine og Nebraska fordeles valgmennene proporsjonalt med valgresultatet.
 • 270 valgmenn er det magiske tallet som kreves for å vinne.
  Valgmennene forventes å stemme på kandidaten som har mottatt flest stemmer i sin delstat, og som oftest gjør de det.

Formelt i desember

Derfor kan vinneren av valget tirsdag kjenne seg sikker på at han vil bli USAs neste president. Men formalitetene skal likevel gjennomføres.

Valgmennene avlegger sine stemmer 17. desember, noe de gjør i Washington.

6. januar 2013 telles stemmene av den nyslåtte Kongressen. Så fort det er klart at Mitt Romney eller Barack Obama har fått 270 stemmer eller mer, er valgresultatet offisielt.

Les også

Slik foregår jakten på de magiske 270

Valglokalene på østkysten åpner tidligst klokken seks om morgenen. Valglokalet i Kentucky stenger klokken 18, men det er vanligere at valglokalene stenger klokken 19 eller 20. Det siste valglokalet stenger klokken 18 på Hawaii.

Kongressvalget:

Det er valg til kongressen annet hvert år.

Kongressen er den føderale lovgivende forsamling, plassert i føderasjonens hovedstad, Washington DC. Det består av to kamre, eller «hus»: Senatet og representantenes hus.

Senatet, overhuset , har to senatorer fra hver delstat, i alt 100. De velges for seks år. En tredjedel av plassene skal velges hvert valgår. Stilling før valget i dag er: 51 demokrater mot 47 republikanere, pluss to uavhengige som stemmer med demokratene.

Demokraten Harry Rein fra Nevada er leder for majoriteten, og republikaneren Mitch McConnell fra Kentucky er minoritetslederen.

Representantenes hus, underhuset , har 435 seter, som fordeles mellom delstatene etter folketallet. Samtlige medlemmer i representantenes hus er på valg hver gang. Stillingen før valget er: 240 republikanere, 190 demokrater og 5 ledige mandater.

Valgdagen velger amerikanerne også guvernører i enkelte stater, samt delstats— og lokalpolitikere. Enkelte andre embeter som statsadvokater, politisjefer, ordførere og ulike poster i lokale skolestyrer er også på valg. Det holdes også folkeavstemninger om enkelte lokale spørsmål. Som et eksempel holder staten Washington folkeavstemning om legalisering av marihuana.

20. januar innsettes presidenten, mens den nye kongressen begynner sitt arbeid rett over nyttår.

 1. Les også

  Dette bør du følge med på i valgkampinnspurten i USA

Tradisjonen tro startet innbyggerne i Dixville Notch det amerikanske presidentvalget natt til valgdagen. I den knøttlille landsbyen New Hampshire, 30 kilometer sør for grensen til Canada, viste opptellingen uavgjort mellom de to presidentkandidatene. REUTERS/Herb Swanson

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette er ikke en øygruppe. Det er et amerikansk valgdistrikt laget for å manipulere resultatet.

 2. VERDEN

  Han var demokratenes hatobjekt. Nå er det hans egne som hundser ham.

 3. VERDEN

  Sak mot Trump kan fortsette: Partitopp antydet at han ikke har nok stemmer til å stoppe vitner

 4. VERDEN

  Målinger foran senatsvalget får demokratene til å smile. Håper å gjenvinne makten i Washington.

 5. VERDEN

  Veien til riksrett er lang. Her er fire hindre demokratene må over for å kvitte seg med Trump.

 6. VERDEN

  Denne mannen kan stikke kjepper i hjulene for Trumps vei til Det hvite hus