Fire problemer Trump skulle løse både «raskt» og «lett»: Slik har det gått så langt.

Handelskrigen med Kina er blant utfordringene presidenten trolig tar med seg inn igjen i neste valgkamp.

Å oppføre seg som en president er «så lett», skrøt Trump til velgerne i 2016. Tre år senere står mange løfter uinnfridd.

Det er mye som faller Donald Trump lett, i hvert fall ifølge ham selv.

Å slette statsgjelden. Å fikse innvandringen. Å hamle opp med Kina. Eller rett og slett å gjennomføre «utrolige endringer».

Helt siden begynnelsen av valgkampen før presidentvalget i 2016, har løftene om raske, enkle endringer sittet løst.

Nå som presidenten snart skal kjempe for gjenvalg i 2020, gjenstår likevel flere sentrale problemer. Trump har selv måttet medgi at han trodde jobben som leder av verdens mektigste land skulle bli litt enklere.

Her er noen av tingene Trump lovet å fikse både «raskt» og «lett», som har vist seg mer krevende enn han kanskje trodde.

1. Erstatte Obamacare

I innspurten til presidentvalget i 2016 sa Trump gjentatte ganger at han skulle skrote Barack Obamas helsereform fra 2010 – en lov best kjent som «Obamacare». Trump lovet dessuten å erstatte det med et nytt og bedre helsevesen.

«Dere kommer til å få et så bra helsesystem, til en brøkdel av prisen, og det kommer til å bli så lett,» forsikret han publikum under et velgermøte i Florida i oktober 2016.

Men i løpet av sitt første år i Det hvite hus fikk Trump erfare at det er alt annet enn lett å få vedtatt nye helsetjenestelover i den amerikanske Kongressen.

Til tross for at Trump-administrasjonen har jobbet hardt for å undergrave Obamacare, er ordningen fortsatt ikke avskaffet – slik Trump forsikret at ville bli enkelt.

Høsten 2017 la republikanerne frem flere forslag til hvordan Obamacare skulle oppheves.

Det endte opp i to bitre runder i Senatet der republikanerne til slutt ble nedstemt. Begge gangene var det den nå avdøde republikanske senatoren John McCain som knuste Trumps drøm.

Siden har administrasjonen forsøkt å undergrave Obamacare utenfor Senatet, blant annet ved å kutte subsidier til helseforsikringsselskapene.

Men noe alternativ til Obamacare er ennå ikke kommet på bordet. I april kunngjorde republikanerne i Senatet at de har lagt arbeidet på is inntil etter valget i 2020.

Les også

Det hvite hus ville ha McCain-krigsskip «ut av syne» under Trumps Japan-tur

2. Løse konflikten i Midtøsten

Bare tre måneder inn i sin presidentperiode ga Trump seg i kast med alle utenriksspørsmåls mor: Hvordan løse konflikten i Midtøsten?

– Det er ingen grunn til at det ikke er fred mellom Israel og palestinerne, ingen grunn overhodet,» sa Trump skråsikkert til pressen.

– Det er, helt ærlig, kanskje ikke så vanskelig som folk har trodd i alle år.

Så delegerte han ansvaret for å legge en fredsplan videre til sin svigersønn, Jared Kushner. Lenge hevdet Trump at Kushner ville levere «århundrets avtale.» Nå er han imidlertid ikke lenger så sikker.

Planen er allerede blitt utsatt flere ganger, og flere sentrale rådgivere har uttrykt skepsis til administrasjonens timing. Selv USAs utenriksminister Mike Pompeo har innrømmet at han er usikker på om den kan gjennomføres.

Siden har presidenten anlagt en mer nøktern tone: – La oss se hva som skjer, svarte Trump nylig på spørsmål fra The Washington Post om han trodde planen ville føre til fred.

– Det er kanskje ikke så vanskelig som folk har trodd i alle år, sa presidenten om konflikten mellom Israel og Palestina. Svigersønnen Jared Kushner har trolig fått erfare hvorfor ingen amerikansk president har lykkes tidligere.
Les også

Fredsplanene for Midtøsten: Store ord – mange utsettelser | Harald Stanghelle

3. Vinne handelskrigen med Kina

Handelskriger er «bra» og «lett å vinne», skrøt Trump på Twitter i fjor vinter. Han refererte til Kina, som USA i lang tid har hatt et enormt handelsunderskudd med.

When a country (USA) is losing many billions of dollar on trade with virtually every country it does business with ... https://t.co/lPSkkolNRP

Dette mener Trump er ugunstig og urettferdig for amerikanske produsenter. Han har derfor lovet å få underskuddet ned. Siden har presidenten hevet tollsatsene på en rekke kinesiske varer, og kineserne har svart med samme mynt.

Det viser seg at handelskrigen ikke har vært fullt så enkel å vinne: I fjor økte underskuddet med Kina til 12,5 prosent sammenlignet med året før og endte til slutt på 621 milliarder dollar – det høyeste på ti år. Heller ikke hittil i år viser tallene at underskuddet ser ut til å minske nevneverdig, sammenlignet med tidligere.

Handelskrigen har snart pågått i et år, og flere eksperter spår at den kan komme til å vare i mange år fremover.

Les også

Trump bruker USAs penger som et våpen. Hva skjer hvis han vinner krigen?

4. Bygge mur mot Mexico

Trumps mest omtalte valgkampløfte dreide seg om å bygge en mur langs hele den sørlige grensen til Mexico. Ikke bare lovet Trump at selve byggingen skulle bli «lett». Det ville heller ikke bli noen sak å få Mexico til å ta regningen.

I vinter valgte presidenten likevel å erklære nasjonal krise i USA, etter en historisk lang budsjettkrise i Kongressen der demokratene nektet å bevilge 5,6 milliarder dollar til Trumps mur.

Mexicanske myndigheter har gjort det klart at de ikke har noen planer om å betale for Trumps grensemur.

Etter at USA ble enige med Mexico og Canada om en ny frihandelavtale til å erstatte NAFTA-avtalen, har Trump dessuten måttet nyansere påstanden om regningen. Nå hevder han at Mexico nå vil betale for muren «indirekte», fordi høyere tollsatser og avgifter vil gi USA mer midler i statskassen.

Avtalen er imidlertid ennå ikke godkjent eller iverksatt i noen av de tre landene. Og en rekke økonomer har påpekt at selv om USAs økonomi vokser som følge av økt handel med Mexico, er det fortsatt Kongressen som godkjenner budsjettene. Og der har det altså vist seg å være alt annet enn enkelt å få gjennomslag for en grensemur.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.