Poserer i undertøy i katastroferammede Tsjernobyl

En ny selfie-trend har inntatt Tsjernobyl. Internett-samfunnet reagerer med avsky.

Med katastroferammede Ukraina som bakteppe flokker turistene til Tsjernobyl for ferske reise-blinkskudd.
alternativ til front
alternativ til front

Det historiske TV-dramaet «Chernobyl» kan hevdes å være vårens store TV-snakkis, foruten det mange mente var en skuffende Game of Thrones-avslutning. Tusenvis har benket seg foran TV-skjermene for å se miniserien fra HBO, og interessen for verdenshistoriens verste atomkatastrofe er blitt enorm.

Flere reisebyråer i Ukraina melder ifølge Reuters at de har sett en opp mot 40 prosent økning i turismen til Tsjernobyl i etterkant av HBO-seriens premiere. Det får utslag i sosiale medier, skriver den britiske avisen The Independent.

Les også

«Chernobyl»: En umiddelbar serieklassiker fra den kalde krigen | Anmeldt av Asbjørn Slettemark

Undertøy-selfie og zombie-lek

De siste ukene har det nemlig florert med bilder fra flere av de mest gjenkjennelige stedene i Tsjernobyl på bildedelingstjenesten Instagram.

Et kjapt søk på emneknaggen #Chernobyl genererer 275.588 bildeinnlegg. Mellom dystre øyeblikk, gjenglemte bygninger, rustne biler, gassmasker og åpenbar tragedie dukker det opp en og annen selfie. Ofte med et stort glis, noen ganger lettkledd. Det samme gjelder søk på stedsplasseringen Tsjernobyl.

Det er influensere med flere tusen følgere som står i spissen for bildetrenden.

Ofte er personene fotografert med et stort smil om munnen i anledning turist-blinkskuddet.

Noen har ikledd seg en beskyttende hvit drakt med tanke på strålingsfare. Andre har latt drakten falle til fordel for en stringtruse.

tjersnobyl

Flere har latt seg fotografere i lekne posisjoner foran pariserhjulet i Tsjernobyl, som på grunn av atomkatastrofen aldri noensinne er blitt brukt.

En annen turist har vært på besøk i en av de forlatte leilighetene og fremstilt seg selv om en zombie, ifølge billedteksten.

Зомби в одной из квартир Припяти. #chernobyl #pripyat #pripyatukraine #stalker #stalkers #ukraine #zone #radiation #abandoned #чернобыль #припять #зонаотчуждения #радиация #сталкер #сталкеры #поход #заброшенное #чаэс #urban3p #urbanturizm #urbanexplorers #urbanex #urbanexploring #urbanexploration #urbex #urbexworld #urbexphoto

– Ikke glem tragedien

Det er over 30 år siden eksplosjonen ved Tsjernobyl-kraftverket utenfor byen Pripjat i Ukraina skjedde. Tusenvis av mennesker døde, og minst 300.000 mennesker ble tvunget til å forlate hjemmene sine for godt. Fremdeles er det ikke mulig å bo i området, men det har vært mulig for turister å besøke siden 1990.

Det er mange som reagerer sterkt på influensere som lar Tsjernobyl være bakteppe for deres ferskeste blinkskudd til Instagram. Flere kaller oppførselen «respektløs», «idiotisk» og «ufølsom».

Manusforfatter Craig Mazin bekrefter at han har lagt merke til bildene som florerer i sosiale medier. Onsdag morgen hadde han på Twitter følgende oppfordring til turistene:

– Hvis du besøker Tsjernobyl, ikke glem den forferdelige tragedien som skjedde der. Oppfør deg respektfullt overfor alle som led og alle som har ofret noe.

  • HBO-serien har fengslet både anmeldere og publikum. Men hvor presist gjengir serien det som skjedde? Her kan du bli med på en historisk gjennomgang – og se hvordan Tsjernobyl ser ut i dag:
Les også

Virkelighetens «Chernobyl»

Samme problem i Auschwitz

Tsjernobyl er ikke det eneste stedet der turistene utfolder seg kreativt med kameraene sine. Tidligere i år fikk turister som besøkte Auschwitz Memorial i Polen en del oppmerksomhet for sine påfunn på Instagram. Mange tok nemlig lekne bilder der de balanserte langs toglinjene – de samme toglinjene som fraktet hundretusenvis av jøder til gasskamrene for å bli henrettet.

For å få bukt med problemet tok ledelsen i Auschwitz Memorial til Twitter. Også i denne sammenhengen ble respekt et vesentlig tema.

Twitter-meldingen fikk over 45.000 retweets, og ble likt nær 100.000 ganger.

Les også

Minnesmerker over norske Holocaust-ofre forsvunnet