Verden

Hacktivist-nettverk hjelper demonstrantene

2011 ble året da hackere fikk et ansikt i aktuell politikk - både som del av Occupy-bevegelsen og ikke minst i den arabiske våren.

Hacktivist Stephan Urbach, Telecomix. INGRID BREKKE

 • Berlin
 • Aftenpostens Korrespondent
 • Ingrid Brekke

— Vi er de nye rockestjernene, mener tyske Stephan Urbach. Han tror at ungene snart vil samle på hackerfigurer slik de nå samler på superhelter.

Urbach er ikke redd for de store og medievennlige ordene, men under ligger blodig alvor. 32-åringen snakker på vegne av Telecomix, en løs sammenslutning av hackere i flere land med opphav i Sverige. Også i Norge sitter et par Telecomix-aktivister.

Begynte i Egypt

Den politiske innsatsen startet for alvor 27. januar, da den egyptiske presidenten Hosni Mubarak forsøkte å fjerne nettilgangen i hele Egypt, i håp om å hindre demonstranter og protester. Telecomix bidro ved å organisere muligheter til å rute nettrafikken via modemer i andre land, som Sverige, Frankrike og Tyskland.

Gruppen engasjerte seg tidligere også i Iran og Tunisia, men da bare som informasjonsformidlere. I Egypt ble innsatsen adskillig mer aktivistisk, slik den også er i Syria.

Torturvideoer

Der er situasjonen også langt vanskeligere. Nettet fungerer, men overvåkes, og flere tjenester er sperret.

— Vi har særlig hjulpet til med å omgå blokkeringen av nettstedet YouTube, slik at syrerne kunne laste opp torturvideoer som viser hva som foregår, sier Urbach. - I Syria er hovedsaken å få informasjon ut.

Belastningen for de unge, engasjerte tyskerne har vært stor, og Urbach forteller at enkelte har fått personlige problemer av å følge grusomhetene på nært hold.

— Vi nådde grensen tidlig i høst, og måtte rett og slett ta en timeout, sier han.

Hacktivisten er dypt bekymret:: - Situasjonen i Syria er fortvilet, og ser ikke ut til å gå fremover.

Vestlige firmaer

Telecomix har ikke nøyd seg med å hjelpe demonstranter, de har også avslørt hvordan syriske myndigheter driver overvåking, blant annet ved hjelp av moderne teknologi fra vestlige firmaer som Blue Coat og Fortinet.

— De har ikke solgt direkte til syriske myndigheter, men gjennom tredjeland. Likevel kunne Blue Coat ha sperret bruken, men de gjør det ikke, sier Urbach.

Han mener at salg av overvåkingsteknologi burde være strengt regulert, i likhet med våpenteknologi, og at det i det minste burde være åpenlyst hvem som selger til hvem.

Wikileaks offentliggjorde tidligere i måneden en liste over 160 vestlige firmaer som har solgt datateknologi til diktaturer.

Åpenhet

Stephan Urbach har vært og er selv aktiv i hjelpearbeidet, men er også blitt en talsmann for Telecomix.

— Noen må ta seg av den biten, slik at de andre kan få jobbe i fred, sier han.

Urbach er en av de få hackerne som står frem med fullt navn og bilde.

— Jeg har ikke gjort noe kriminelt, sier han, og innrømmer samtidig med et lite smil at han ikke kan svare for de andre i Telecomix.

Mannens fremste kjennetegn er vanligvis en blåfarget, lang lugg, som nå henger trist kommunefarget ned i pannen. Endringen er ikke et uttrykk for hvor grå man blir av å arbeide i byråkratiet. Siden det nye politiske Piratpartiet gjorde et overraskende godt valg i Berlin i høst, med ni prosent oppslutning, har Urbach vært heltidsansatt i sekretariatet i bystyret der.

Mange grupper

Telecomix er langt fra den eneste hacktivist-gruppen som er kommet til syne i år. Mest internasjonalt kjent er Anonymous, en gruppe som blant annet har deltatt i Occupy-bevegelsens demonstrasjoner iført karakteristiske masker.

Dem har Urbach ikke mye til overs for.

— Anonymous ødelegger og bryter ned, mens vi bygger opp og lager alternativer.

Sivil lydighet

Mer generelt sier Urbach at hackere har sviktet ved ikke å fortelle hvem de er, hva de holder på med og kjempe offentlig for å sikre at Internett blir ivaretatt på beste vis. Telecomix ser seg selv også som en tenketank, og de har en politisk agenda som må kommuniseres. For tiden bruker han mye tid på å møte ledende politikere.

— Vi mener at nettilgang er en menneskerettighet, og vi forsvarer det med alle midler bortsett fra vold, sier Urbach og kommer med nok et slående utsagn for å vise at virksomheten til Telecomix er idealistisk:

— Vi driver ikke med sivil ulydighet, men med sivil lydighet.

ingrid.brekke@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trodde du at krigen i Syria var over? Nå faller tønnebombene igjen.

 2. VERDEN

  Hver gang de møtes i denne byen for å lage fred, sprenger noen en bombe. Men nå har Putin en plan.

 3. VERDEN

  Opptøyene i Libanon fortsetter: - Vi er lut lei av alt dette

 4. VERDEN

  FN skal overvåke evakueringen fra Aleppo

 5. VERDEN

  Syria forfølger dissidenter

 6. VERDEN

  De anklages for krigsforbrytelser og overgrep. Dette er militsene kurderne flykter fra.