Verden

Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning

Donald Trumps stabssjef avviser nå at USA holdt tilbake militærbistand til Ukraina for å få landet til å etterforske Demokratenes påståtte e-postserver.

Det hvite hus' stabssjef Mick Mulvaney holdt pressekonferanse torsdag. Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB
 • Marianne Stensland

Torsdag medga fungerende stabssjef Mick Mulvaney overfor journalister at ett av målene med at Trump tidligere i år holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, var å få myndighetene til å etterforske om Demokratenes e-postservere under valgkampen i 2016 befant seg i landet.

– Det var derfor vi holdt igjen pengene, sa Mulvaney på en pressekonferanse.

Ifølge CNN bekreftet Mulvaney en «quid pro quo» (motytelse) mellom militærstøtte til Ukraina og en undersøkelse om valget i 2016.

– Kom over det. Vi gjør det hele tiden i utenrikspolitikken, sa Mulvaney og viste til et eksempel der Trump-administrasjonen holdt igjen bistand til mellomamerikanske land for å tvinge dem til å endre sin innvandringspolitikk.

Noen timer senere gikk Mulvaney tilbake på uttalelsen og understreket at det slett ikke var noen sammenheng.

– Nok en gang har mediene bestemt seg for å feiltolke mine uttalelser for å fremme sin egen politisk motiverte heksejakt mot Trump, heter det i en kunngjøring fra stabssjefen.

– La meg gjøre det helt klart: Det var absolutt ingen «quid pro quo» mellom militærstøtte til Ukraina og en undersøkelse om valget i 2016, skriver Mulvaney videre.

Les også

Diplomat-tekstmeldinger: Trump ville at Ukrainas president skulle love å granske Biden for å få et toppmøte i Det hvite hus

Les også

Riksrettsgranskningen: Bolton skal ha kalt Giuliani for en håndgranat

«Mye, mye verre»

Demokratene som leder granskingen i Representantenes hus, tolker imidlertid stabssjefens opprinnelige uttalelse som en innrømmelse av skyld.

– Jeg mener Mulvaneys erkjennelse betyr at saken har utviklet seg fra å være svært, svært ille, til mye, mye verre, sa etterretningskomiteens leder Adam Schiff.

Trump har gjentatte ganger hevdet at Demokratenes nasjonalkomité DNC skal ha gjemt en dataserver i Ukraina under valgkampen i 2016, noe som ifølge ham undergraver påstandene om at han selv fikk russisk bistand til å vinne valget.

USAs justisdepartement har gransket påstanden, som ansees for å være en grunnløs konspirasjonsteori.

Ville ikke svare på spørsmål om etterforskning av Biden

Mulvaney ville torsdag ikke svare på spørsmål om etterforskning av Trumps demokratiske rival Joe Biden, som er blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat.

I Trumps mye omtalte telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli i år, ba den amerikanske presidenten ukrainerne om å etterforske Biden.

Noen dager tidligere holdt Det hvite hus igjen 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til landet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ukraina
 2. USA
 3. Trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Toppdiplomat endrer Ukraina-forklaring og svekker Trumps versjon

 2. VERDEN

  Trump utnevner ny stabssjef

 3. VERDEN

  Lekkede e-poster skaper nye problemer for Trump

 4. VERDEN

  To nye nøkkelvitner inntar vitneboksen i riksrettsprosessen

 5. VERDEN

  Demokratene gispet over Ukraina-ambassadøren avsløringer. – «Ekstremt skadelig» for Trump.

 6. VERDEN

  Trump mener Kina bør etterforske Biden