Protester i Barcelona etter harde dommer mot katalanske politikere

Demonstranter fylte Barcelonas gater etter at ni tidligere katalanske politikere ble dømt til mellom 9 og 13 års fengsel for sitt forsøk på å løsrive Catalonia.

Demonstranter roper slagord mot dommene i Barcelona.

Spansk høyesterett besluttet mandag å dømme Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler.

Etter dommen uttalte Junqueras at Catalonias uavhengighet er nærmere enn noensinne

– Vi katalanere har ikke noe alternativ, sa han i en uttalelse som ble offentliggjort av hans parti Det republikanske venstrepartiet.

Også åtte andre eks-politikere fikk lange fengselsstraffer. Raül Romeva, Jordi Turull og Dolors Bassa, alle tidligere medlemmer av Catalonias regionsregjering, ble dømt til 12 års fengsel hver. De ble i likhet med Junqueras også kjent skyldige i misbruk av offentlige midler.

I tillegg ble tidligere leder i den katalanske regionforsamlingen, Carme Forcadell, dømt til 11,5 års fengsel, tidligere regjeringsmedlemmer Joaquim Forn og Josep Rull til 10,5 års fengsel, mens grasrotaktivistene Jordi Sánchez og Jordi Cuixart fikk 9 års fengsel.

De var likevel mildere straffer enn hva påtalemyndigheten ønsket. Aktor hadde bedt om opptil 25 års fengsel for Junqueras.

Protester i Barcelona

Dommene førte til at hundrevis av studenter og offentlig ansatte samlet seg i ulike deler av Barcelona for å protestere. Enkelte steder sperret demonstrantene gatene.

Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras (t.v.) er en av de dømte, her sammen med bl.a. Carles Puigdemont

– I dag har de krenket alle rettighetene deres. Det er forferdelig at Europa ikke handler, sier 60 år gamle Deni Saball, som jobber i byadministrasjonen.

– Jeg ønsker ikke å være europeisk. Jeg ønsker ikke å være spansk, sier han.

Det ble også meldt om protester i flere andre byer i Catalonia.

Brøt grunnloven

Bakgrunnen for saken er forsøket på å løsrive regionen Catalonia fra Spania i 2017. Den daværende katalanske regjeringen holdt en folkeavstemning hvor 90 prosent stemte for uavhengighet – men hvor valgdeltakelsen var lav.

Avstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering. Likevel erklærte regionalforsamlingen i Catalonia uavhengighet fra Spania.

Regjeringen i Madrid valgte å avsette de katalanske lederne, og flere av dem ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Regionens avsatte president Carles Puigdemont valgte å dra i eksil.

Høyesterett i Madrid, hvor en rekke tidligere katalanske politikere ble dømt til lange fengselsstraffer mandag.

– Skandale

Mandag reagerte Puigdemont hardt på de strenge dommene mot sine tidligere regjeringskolleger.

– Hundre år til sammen. En skandale, skriver ekspresidenten på Twitter.

– Nå er det på tide å reagere som aldri før, legger han til.

Av de til sammen tolv tiltalte var det tre som slapp fengselsstraff og i stedet ble idømt bøter av høyesterett i Madrid.