Verden

Dette dyret har du aldri sett. Det forsvant for 30 år siden. Nå er det avslørt på hemmelig sted.

Gode nyheter fra dyreverden: Det sølvryggede dvergmoskusdyret er tilbake!

 • Helle Aarnes
  Helle Aarnes
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Litt ekorn. Litt hjort. Så stor som en katt eller kanskje en litt tykk kanin. Veldig tynne bein. Her kommer en gladnyhet trippende fra den kriserammede dyreverdenen:

Det sølvryggede dvergmoskusdyret er tilbake!

Aldri hørt om det, sier du? Vel, du er ikke alene. Det lille hovdyret er knapt kjent for forskerne og ikke registrert av dem på nesten tretti år. Det har aldri noensinne vært fotografert, og lenge så det ut til at den heller aldri skulle bli det. At den rett og slett var forsvunnet fra verden. På norsk har «silver-backed chevrotain» ikke engang hatt et navn.

Forskerne fryktet nemlig at den var utryddet. Men selv den beste kan ta feil.

Litt ekorn. Litt hjort. Stor som en katt eller en litt tykk kanin. Veldig tynne bein. Her ser du en gladnyhet som tripper rundt i den kriserammede dyreverdenen.

Avslørt av skogskamera

For langt inne i Vietnams tropiske skoger har et knippe kameraer nå fanget de aller første bildene av det sjeldne hovdyret med den lille halestumpen og de pinglete beina. De siste månedene har et ukjent antall sølvryggede dvergmoskusdyr uvitende trippet rundt foran linsene, noen ganger alene, andre ganger med en venn eller venninne.

– Vi ble helt ekstatiske, alle sammen, forklarer forskeren Andrew Tilker, om å få se levende bevis på at arten likevel ikke var utryddet. Til Aftenposten beskriver han den som et hovdyr som ligner på en hjort.

– Det er den nærmeste slektningen, men dette er et lite dyr, på et par kilo. Du kunne holdt det i hånden. Det ser ut til å være en veldig sky skapning, sier Tilker.

– Før dette visste vi ingenting om dyret, ikke engang om det eksisterte. Nå vet vi litt mer, og vi har et grunnlag for å beskytte det.

Bare fem eksemplarer av arten har tidligere vært registrert, i 1907 og i 1990. De var alle døde. Nå er flere dyr oppdaget i en hemmelig skog i Vietnam.
På noen av bildene er det ett dvergmoskusdyr alene, andre ganger er det flere sammen.

Hans vietnamesiske kollega An Nguyen er akkurat nå ute i skogen og setter opp flere kameraer og kan ikke kommentere funnet. Nguyen ledet prosjektet for Global Wildlife Conservation, en internasjonal organisasjon som jobber for å bevare utrydningstruede dyr og deres habitat.

Organisasjonen fremholder at forskeren er «overrasket og overlykkelig».

Dyret sto nemlig på organisasjonens topp 25 på en liste over dyr som er antatt utdødd. Forskerteamet hadde hørt rykter. Dyret var ikke registrert på 30 år, og før det bare én gang, i 1907, men forskerne gikk til lokale bønder og jegere. Ni av de 35 de intervjuet, fortalte at de hadde sett dyrene.

Fikk jegerhjelp

Bøndene og jegerne ble med forskerne ut i skogen for å vise nøyaktig hvor. Der – et hemmelig sted, langt inne i Vietnams tropiske skog – satte de ut tre kameraer.

Og bingo! Da de hentet inn kameraene fem måneder senere, var sølvryggen fotografert ved 72 ulike anledninger. 29 nye kameraer ble da satt ut, noe som førte til 208 nye registreringer, forteller organisasjonen.

Her er An Nguyen mens han setter opp et kamera for å prøve å finne det lille dyret som mange trodde var utdødd. Forskeren er «overrasket og overlykkelig» over funnet, og er allerede ute igjen i skogen og setter opp flere kameraer.

«Tom skog-syndromet»

Det kalles «tom skog-syndromet»: at så mange fugler, dyr og insekter er utryddet. Skogene tømmes for både lyd og liv. Fenomenet har rammet Vietnam hardt, mye grunnet snarer og feller som jegere setter opp i jakten på dyr å selge. Smådyr som det sølvryggede dvergmoskusdyret, spises også trolig opp av sultne leoparder, villhunder og pytonslanger.

For de unge forskerne var funnet derfor en solid opptur.

– Det er mange miljøproblemer i Vietnam, og vi jobber med så mange andre utrydningstruede arter. Det hjelper oss å holde arbeidet gående. Det kan være en vanskelig jobb, sier Andrew Tilker. Til Aftenposten forteller han at funnet har inspirert nye leteaksjoner, trolig allerede denne måneden.

– Vi er optimistiske og tror vi vil finne dyr i et område der lokale personer forteller oss at de har sett et lignende dyr, sier Tilker.

– Å finne disse dyrene er første skritt for å ikke tape arten igjen og forstå hvordan vi kan beskytte den, sier han.

Funnstedet er bevisst holdt hemmelig.

Slik håper de å unngå at krypskyttere, jegere og personer som handler med sjeldne dyr, skal jakte på de sjeldne dyrene.

Nesten 10 prosent av verdens plante- og dyrearter er i realiteten allerede utryddet, selv om det finnes noen få eksemplarer igjen.

Allerede denne måneden vil det bli satt ut flere kameraer i andre områder. Forskerne tror de vil finne flere av de sjeldne dyrene.

Publiseringen av funnet har allerede fått kritikk. Diana Bell, professor i biologi ved Universitetet i East Anglia, har også forsket på sjeldne dyr i Vietnam. Til The New York Times stiller hun spørsmål ved om forskere i det hele tatt «bør publisere et funn av kritisk utrydningstruede arter».

– Vi diskuterte lenge om vi burde publisere funnet, forteller Andrew Tilker, en av forskerne.

Det er et rimelig spørsmål, innrømmer Tilker.

– Vi diskuterte dette lenge og landet på at nyhetene uansett ville komme ut. Bruk av snarer for å fange dyr er så kritisk i Vietnam at hvis vi ikke gjorde noe, ville vi kanskje utrydde arten. Vi ønsker å dele informasjon og utvikle en beskyttelsesplan. Til det trenger vi støtte, også finansiell. Det krever penger og politisk vilje. Det er kontroversielt, men jeg tror det er riktig.

Les også

 1. Dramatisk rapport: Naturen ødelegges så raskt at det truer evnen til å livnære Jordens befolkning

 2. Indonesia har vedtatt å verne landets regnskog. Er det tidsnok for orangutangene?

 • Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Truede dyrearter
 2. Miljø
 3. Vietnam
 4. Dyr
 5. Jakt