Verden

Brexitpartiet trekker kandidater til valget

Brexitpartiet til Nigel Farage gjør helomvending og sier de likevel ikke vil stille til valg i kretser der de konservative Toryene har flertall.

Nigel Farage og hans Brexitparti gjør helomvending og trekker kandidater fra en rekke valgkretser der Toryene har flertall for å hindre splittelse blant brexit-tilhengere.
  • NTB-AP-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Brexitpartiet vil ikke utfordre noen av de 317 representantene som Toryene fikk inn i Parlamentet i forrige valg, kunngjorde Farage på et valgarrangement i byen Hartlepool i Nord-England mandag.

– Vi kommer helt og holdent til å rette oss inn mot de setene som i dag innehas av Labour, sier Farage.

Markant dreining

Kunngjøringen innebærer en markant dreining av partiets strategi. I forrige uke sa den EU-skeptiske partilederen at Brexitpartiet ville stille til valg i 600 av 650 kretser i nyvalget 12. desember.

Ifølge Farage er beslutningen tatt på grunnlag av meningsmålinger som viser at en kamp om disse setene kan innebære splittelse mellom kandidater som er for brexit, noe som kan føre til at kandidater som er imot, vinner, skriver Sky News.

Det britiske systemet med enmannskretser gjør at den kandidaten som får flest stemmer i en krets, vinner.

Voldsomt press

Farage har de siste dagene vært under voldsomt press fra brexit-tilhengere for å velge en slik strategi. Helomvendingen vil trolig styrke sittende statsminister Boris Johnsons sjanser i valget.

Selv sier Johnson mandag at han er glad for beslutningen. I en melding på Twitter skriver han at et nytt parlament uten klart flertall «vil være den største trusselen mot å få gjennomført brexit». Samtidig avviser han at han har diskutert saken med Farage.

Et nyvalg ble Johnsons eneste utvei i brexitprosessen etter at Underhuset satte kjepper i hjulene for hans plan for å tre ut av EU. Ifølge Johnson trenger den konservative siden kun ni seter mer for å ha flertallet som trengs for å kunne forlate EU i slutten av januar neste år med en avtale.