Verden

Irakiske sikkerhetsstyrker skyter demonstranter i Bagdad

Masseprotestene i Irak har krevd nesten 300 menneskeliv, men viser ingen tegn til å avta. USA ber nå regjeringen i Bagdad om å gå i dialog med folket.

Irakiske sikkerhetsstyrker forsøker å stanse demonstranter fra å krysse al-Shuhada-broen i Bagdad onsdag.
  • NTB-AP-AFP

– Opprørspolitiet slo oss i hodet med batonger, og vi kastet stein på dem, forteller 20 år gamle Mahmoud mens han får behandling av helsepersonell i Bagdad onsdag ettermiddag.

– Men så begynte de å skyte folk med skarp ammunisjon, sier Mahmoud til nyhetsbyrået AFP.

En AFP-reporter var selv vitne til at sikkerhetsstyrkene igjen åpnet ild mot demonstranter i hovedstaden Bagdad onsdag. Det skjedde da de prøvde å krysse ei av broene som fører til den tungt bevoktede grønne sonen i Bagdad.

– Vi tar kraftig avstand fra drapene og bortføringene av ubevæpnede demonstranter, trusler mot ytringsfriheten og voldsspiralen som pågår, heter det i en uttalelse fra USAs ambassade i den irakiske hovedstaden.

Les også

Nye protester i Bagdad etter at over 40 mistet livet i gatekamper dagen før

Soldater fra den irakiske hæren prøver å hindre demonstranter i å komme seg på Shuhada-broen i hovedstaden Bagdad onsdag.

Skjøt fra hustak

Blant dem som er bortført, er den frivillige førstehjelpsarbeideren og aktivisten Saba Mahdawi, som har vært savnet siden lørdag.

Massedemonstrasjonene i Bagdad og det sørlige Irak brøt først ut 1. oktober. Demonstrantene ble møtt med brutal makt, og i løpet av seks dager ble minst 157 mennesker drept, de fleste av dem i hovedstaden. Mange av dem ble drept av «uidentifiserte snikskyttere» som sto på hustak, ifølge en offisiell gransking.

To uker senere tok titusener av irakere igjen til gatene i flere irakiske byer, og den siste uken har dødstallene økt kraftig.

En såret demonstrant tas til sykehus under en protest i Basra tirsdag. Sikkerhetsstyrkene har slått hardt ned på protestene, og flere tusen demonstranter er såret.

Iran-støtte

Totalt har irakiske sikkerhetsstyrker og allierte militser drept minst 269 demonstranter siden protestbølgen brøt ut, ifølge nyhetsbyrået AP.

Demonstrantene krever drastiske politiske endringer. De er fortvilt over omfattende korrupsjon, mangel på jobbmuligheter og dårlige offentlige tjenester. Irak har en enorm oljerikdom, men rammes likevel jevnlig av strømbrudd.

Raseriet er i første rekke rettet mot politiske partier og militser dominert av en sjiamuslimsk elite, mange av dem med forbindelser til Iran. En rekke steder i Sør-Irak, som er overveiende sjiamuslimsk, har demonstranter i flere tilfeller satt fyr på iranske flagg så vel som irakiske parti- og militshovedkvarter.

Les også

Irakiske myndigheter innrømmer overdreven maktbruk mot demonstranter

Mange demonstranter retter sitt sinne mot Iran. Bildet viser en iraker som bruker sko til å slå på en plakat av den iranske Revolusjonsgardens leder Qassim Soleimani i Bagdad 3. november.

Dialog

Onsdag sperret demonstranter veier som leder inn til de viktige oljefeltene i Sør-Irak, ifølge kilder i oljeindustrien.

USAs ambassade ber regjeringen i Bagdad om å snarlig innlede en seriøs dialog med borgere som krever reform.

– Irakere må stå fritt til å ta sine egne valg om fremtiden til sin nasjon, heter det i uttalelsen fra amerikanerne.

Les også

Ni drept under demonstrasjoner i Irak

Største utfordring siden IS

Irak har avholdt valg med jevne mellomrom siden Saddam Hussein ble avsatt under USAs invasjon.

Valgene har vært dominert av sjiaislamistiske partier som ikke har fordelt oljerikdommen eller innfridd løftene om å bedre hverdagen for den irakiske befolkningen. Protestene utgjør den største utfordringen for Bagdad siden regjeringen kunne erklære seier over IS for nesten to år siden.

Irakiske ledere har under oppstanden lovet både reformer og nyvalg. Men de har lagt opp til en prosess som kan trekke ut flere måneder i tid, og demonstrasjonene har bare økt i omfang de siste dagene.

Les også

Syv drept da demonstranter forsøkte å ta seg gjennom sperring i Bagdad

Millioner av unge

Statsminister Adel Abdel-Mahdi gjentok tirsdag kveld at han vil vente med å gå av til nasjonalforsamlingen er blitt enig om et alternativ.

Mange irakere lever i fattigdom etter år med amerikansk okkupasjon, krig og konflikt, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent.

Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

Les også

Store demonstrasjoner i Irak

Les mer om

  1. Irak
  2. Bagdad