Valg i USA i natt: Han hadde Trump i ryggen, men gikk på en smell likevel

NEW YORK (Aftenposten): I 2016 vant Donald Trump valget i Kentucky med 30 prosentpoeng. Tirsdag gikk hans guvernørkandidat på en smell.

Kentucky-guvernør Matt Bevin og fru Glenna snakket med tilhengerne valgkvelden.

Hvor mye sier lokale og delstatlige valg om president Donald Trumps popularitet og velgertekke? Det er spørsmålet det politiske USA stiller seg etter flere lokale valg tirsdag.

Særlig vil guvernørvalget i Kentucky bli finkjemmet for spor som kan gi svar på spørsmålet. Der viste nemlig stemmetallene seier for demokraten Andy Beshear i guvernørvalget. Trump klarte tilsynelatende ikke å berge sin partifelle Matt Bevin fra et nederlag.

Demokraten Andy Beshear jublet over valgresultatet sammen med partifellen Jaqueline Coleman.

Krever omtelling?

Da stemmene var talt opp, viste de en seier på 0,4 prosentpoeng for demokraten – omtrent 5000 stemmer. Bevin ville i natt imidlertid ikke vedgå nederlag, og det kan bli omtelling.

Profilerte seg som Trump-mann

Minst fire forhold er verdt å få med seg for dem som vil tolke valgskrellet som et nederlag for Trump og som et forvarsel for presidentvalget i 2020:

  • I 2016 gruset Donald Trump Hillary Clinton totalt i Kentucky med en seier på 30 prosentpoeng.
  • Republikaneren Matt Bevin har ført en kampanje i Trumps ånd og profilert seg som en Trump-politiker. Han tok også opp nasjonale spørsmål som riksrettsgranskningen i sin kampanje.
  • Mandag – kvelden før valget – reiste president Trump selv til Kentucky og holdt valgmøte for sin partifelle.
  • I forstedene ser det ut til å være en valgbris for demokratene. Det kan være en farlig trend for Trump hvis den fortsetter inn i 2020.
President Donald Trump kom mandag til Kentucky for å drive valgkamp for Matt Bevin (t.h.).

– Kan ikke la det skje meg

– Hvis dere taper, kommer de til å si at Trump har lidd det største nederlag i verdenshistorien. Dere kan ikke la det skje meg, sa Trump til sine tilhengere under folkemøtet i Louisville mandag.

Upopulær guvernør

Enkelte kommentatorer advarte mot å tolke for mye i valgoverraskelsen. De påpeker at Trump denne gangen ikke sto på stemmesedlene, og at Bevin er uhyre upopulær. Blant annet har guvernøren kommet alvorlig på kant med lærerne i delstaten. Etter en protest kalte han dem blant annet egoistiske og uvitende.

– Plystrer ved kirkegården

Tim Kaine, visepresidentkandidat for Clinton i 2016, kommenterte i natt valget i Kentucky slik:

– Enhver republikaner som forsøker å tone ned Andy Beshears seier, plystrer ved kirkegården. Kentucky er en av de mest republikanske statene i landet, sa Kaine.

Å plystre ved kirkegården er et uttrykk som brukes om noen som febrilsk forsøker å holde motet oppe.

– Dette jordskjelvet av en seier i en delstat Trump vant med 30 prosentpoeng, burde forskrekke ham og enhver republikaner som stiller til valg i 2020, sa Tom Perez, lederen for det demokratiske partikontoret.

– Sprer møkk

Trumps kampanjesjef, Brad Parscale, mente i natt derimot at TV-kanalene allerede spredte møkk om Kentucky-valget.

– Demokratene nominerte en moderat kandidat, hvis far var en moderat politiker, en som snakket om hverken riksrett eller Trump, og som oppfører seg som en republikaner, sa han.

Beshears far var guvernør i Kentucky fra 2007 til 2015.

God stemning på valgvaken hos demokratene i Richmond i Virginia.

Demokratene vant i Virginia

I Virginia kapret demokratene flertallet i delstatsforsamlingene fra republikanerne. Dermed har de nå både guvernøren og flertallet blant de folkevalgte der. Virginia har tradisjonelt vært en republikansk stat, men de siste valgene har den vært på vippen.

Givere fra begge partier har pøst penger inn i Virginia-valgkampen. Valget her var svært viktig fordi seierherrene får vesentlig innflytelse over fastleggingen av grenser for valgdistriktene etter neste folketelling.

Nei til Airbnb

Noen andre resultater fra USA-valgene tirsdag:

  • I Mississippi vant republikaneren Tate Reeves guvernørvalget over Jim Hood, en demokrat som er abortmotstander og våpentilhenger. Trump vant valget i 2016 med nesten 18 prosentpoeng. Reeves seier er langt knappere.
  • I New Jersey beholder demokratene et solid flertall i delstatsforsamlingen. Velgerne her stemte også for strenge regler for korttidsutleie av boliger, for eksempel Airbnb.
  • I New York stemte flertallet for å åpne for rangerte valg i fremtiden. Da kan velgerne i enkelte valg sette opp en rangert liste over hvem de vil stemme på. Da kan det bli avgjørende hvor mange nummer to-stemmer en kandidat får.