Verden

En klar valgseier glapp for Netanyahu. Dermed øker faren for en korrupsjonstiltale.

ISTANBUL (Aftenposten): Benjamin Netanyahu står fremfor krevende uker. Han skal forhandle om en ny regjering og forsvare seg mot en korrupsjonstiltale.

Benjamin Netanyahu må inn i harde forhandlinger for å få fortsette som statsminister. Han må trolig også forsvare seg mot en korrupsjonstiltale.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det israelske parlamentsvalget tirsdag endte uten noen klar valgvinner. Statsminister Benjamin Netanyahus høyreorienterte parti Likud fikk færre stemmer enn ved valget i april i år og går trolig ned fra 35 til 31 mandater.

Likud og partiene som har sagt at de støtter en Netanyahu-regjering, ligger an til å få 55 seter tilsammen i nasjonalforsamlingen Knesset, ifølge Haaretz. De er dermed langt unna de 61 mandatene de trenger for å danne en regjering.

Ingen av de to hovedblokkene fikk flertall

Hovedutfordreren til statsministerjobben er den tidligere forsvarssjefen Benny Gantz. Koalisjonen han leder, Blått Hvitt, fikk omtrent like mange stemmer som Likud og ligger an til å få 33 mandater. Men marginene er svært små og fintelling må kanskje til for å avgjøre hvilket parti som ble størst.

Regner man med to småpartier på venstresiden, har Gantz støtte fra 44 medlemmer i Knesset.

Fire arabisk-israelske partier som samarbeidet om en felles liste, ser ut til å ha gjort et solid valg og kan ende med 13 mandater. Men selv med deres støtte vil ikke Gantz ha nok stemmer til å danne regjering han heller.

Les også

En president utenfor dagsordenen | Harald Stanghelle

Benny Gantz kan bli Israels neste statsminister. Men han og koalisjonspartnerne i Blått Hvitt har et langt stykke å gå for å få det til.

– Samlingsregjering eneste alternativ

Den utpekte kongemakeren er Avigdor Lieberman, som med partiet Yisrael Beiteinu trolig ender med ni mandater. Det sekulære høyrepartiet har deltatt i flere Netanyahu-regjeringer, men Lieberman vil ikke være med i en koalisjon der de ultraortodokse partiene er med.

Lieberman sier landet heller bør få en bred samlingsregjering.

– Vi har bare ett alternativ, en bred, liberal, nasjonal regjering bestående av Yisrael Beiteinu, Likud og Blått Hvitt, sa Lieberman til reportere tirsdag.

Problemet for Netanyahu er at Benny Gantz, som natt til onsdag også tok til orde for en samlingsregjering, ikke vil ha Netanyahu med på laget.

– Benny Gantz ønsker seg en samlingsregjering med Likud, men uten Benjamin Netanyahu, sier Marte Heian-Engdal, seniorrådgiver i NOREF, norsk senter for internasjonal konfliktløsning.

Avigdor Lieberman tok en sjanse da han utløste et nyvalg i april. Partiet hans Yisrael Beiteinu ble belønnet med enda flere stemmer.

Netanyahu kan trolig glemme juridisk immunitet

Den israelske riksadvokaten sa tidligere i år at han etter en høring vil gå inn for tiltale mot Netanyahu i tre korrupsjonssaker som statsministeren har hatt gående mot seg i årevis. Høringen skal avholdes allerede 2. oktober.

Samtidig ser politiske kommentatorer for seg ukevis med vanskelige regjeringsforhandlinger. Dermed kan Netanyahu havne i en situasjon der han både skal lede forhandlinger om en fremtidig regjering, og forsvare seg mot en korrupsjonstiltale som kan ende med fengselsstraff.

En mulig utvei for Netanyahu har vært å få vedtatt lover som vil kunne gi ham immunitet.

– Det er vanskelig å se for seg at Netanyahu kan få samlet et flertall for en slik immunitetslov, sier statsviter Anders Persson ved Linnéuniversitetet i Sverige.

Les også

Massiv kritikk av Netanyahus planer om annektering

Ayman Odeh ledet de israelske arabernes felles liste, Joint List. De får trolig 13 seter i Knesset.

Netanyahu kan likevel få fortsette

Israel-kjennerne Aftenposten har snakket med, vil likevel ikke se bort fra at Benjamin Netanyahu, mannen som med 13 år har lengre tid som statsminister enn noen andre, får fortsette som statsminister.

– Det ser mørkt ut, men vi har sett før at Netanyahu er spillets mester, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo.

Netanyahu kan i teorien fortsette som statsminister helt til han eventuelt blir dømt. Med retten til å anke eventuelle fellende dommer, kan det ta flere år før det foreligger en rettskraftig dom, skriver Washington Post.

Korrupsjonsanklagene, som Netanyahu selv betegner som en urettmessig heksejakt, har allerede fått politiske konsekvenser, ifølge David Makovsky ved Washington Institute for Near East Policy.

– Netanyahu ser heller til høyresiden for å få beskyttelse, mens han skyr kompromisser med motstanderne på venstresiden, sier Makovsky til Washington Post.

Les mer om

  1. Benjamin Netanyahu
  2. Israel