Verden

Trump: Hamza bin Laden er død

Hamza bin Laden, al-Qaida-leder Osama bin Ladens sønn, er død, sier USAs president Donald Trump.

Et bilde hentet fra en video CIA har offentliggjort, viser det som skal være Hamza bin Laden, Osama bin Ladens sønn. Han er drept i en amerikansk militæroperasjons langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan, ifølge Det hvite hus. Foto: CIA / AP / NTB scanpix

 • NTB
 • Frøydis Braathen
  Journalist

Trump kommer med opplysningen i en offisiell uttalelse fra Det hvite hus.

Nyhetsmeldinger om dødsfallet begynte å sirkulere i begynnelsen av august, med anonyme amerikanske tjenestemenn som kilde. USAs forsvarsminister Mark Esper bekreftet i slutten av august dødsfallet overfor Fox News.

Ifølge uttalelsen fra Washington ble bin Laden drept i en antiterroroperasjon langs grensen mellom Afghanistan og Pakistan.

Fikk en rolle i al-Qaida

Hamza bin Laden antas å ha blitt født på slutten av 1980-tallet, og han fikk etter hvert en rolle i farens ytterliggående, væpnede islamist-nettverk – al-Qaida.

Organisasjonen sto bak angrepene i USA 11. september 2001. Angrepene kostet nesten 3000 mennesker livet og regnes som verdenshistoriens dødeligste terroraksjon.

Tilbød belønning for informasjon

Da Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan i 2011, ble det funnet brev som tydet på at han så for seg Hamza som en fremtidig leder.

Tidligere i år beskrev USAs utenriksdepartement Hamza bin Laden som en leder på vei opp i terrorgruppen, og tilbød en belønning på en million dollar for informasjon som ledet til at han ble tatt, skriver CNN.

Truet Saudi-Arabia

Hamza bin Ladens siste kjente offentlige uttalelse ble publisert av al-Qaidas nyhetsbyrå i 2018. I den uttalelsen truet han Saudi-Arabia og oppfordret mennesker på den arabiske halvøy å gjøre opprør, skriver CNBC.

Ifølge CNN opphevet Saudi-Arabia Hamza bin Ladens statsborgerskap tidligere i år.

Les mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Al-Qaida

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: Hamza bin Laden er død

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump: USA har drept Al-Qaida-topp i Jemen

 3. VERDEN
  Publisert:

  Al-Qaida i Jemen hevder å stå bak angrep på militærbase i USA

 4. VERDEN
  Publisert:

  Det hvite hus visste om Taliban-rapport i 2019

 5. VERDEN
  Publisert:

  Washington Post: USA førte alle bak lyset i Afghanistan

 6. VERDEN
  Publisert:

  Rakett rammet USAs ambassade i Kabul