Kongressen kan ha rett til å kreve presidentens skattemelding. Hvorfor går Trump til søksmål for å hindre det?

Fire spørsmål og svar om Trumps søksmål mot storbankene.

Donald Trump ønsker fortsatt ikke å offentliggjøre skattemeldingene sine.
  • Inger Lise Hammerstrøm

Siden forretningsmannen Donald Trump gikk inn i presidentvalgkampen i 2015, har demokratene presset på for å se skattemeldingene hans. Trump har nektet.

Nå har demokratene i kongressen stevnet storbankene Deutsche Bank og Capital One for å få utlevert presidentens skattemeldinger. Trump har svart med søksmål mot bankene.

Men hvorfor saksøker han bankene, og hva er det demokratene tror de vil finne? Her er fem spørsmål og svar om jakten på Trumps skattemeldinger.

1. Har kongressen rett til å be om presidentens skattemelding?

Under høringen av Trumps tidligere advokat Michael Cohen i februar i år spurte kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez om Trumps skattemeldinger. Cohen svarte blant annet ja på hvorvidt en granskning vil avsløre lovbrudd i presidentens selvangivelser.

Men kan kongressen bare kreve å se en presidents skattemeldinger?

– Ja, svarer Sofie Høgestøl. Hun er universitetslektor ved Det juridiske fakultet ved UiO, og har studert amerikansk grunnlovsrett i USA.

Alexandria Ocasio-Cortez grillet Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, under høringene mot ham i februar.

Hun forteller at amerikansk høyesterett har bestemt at kongressen har bred myndighet til å drive med etterforskninger.

– Fordi det er viktig i utøvelsen av deres arbeid, men de kan ikke etterforske hva som helst, forklarer hun.

Det er nettopp den siste bestemmelsen Trump lener seg på. Han argumenterer med at etterforskningen ikke har lovmessige eller legitime hensikter.

– Kjernespørsmålet for domstolene blir om kongressen har et legitimt formål, sier Høgestøl.

2. Hvorfor saksøker Trump banken?

Deutsche Bank skulle etter planen ha besvart kongressens henvendelser 6. mai. Med søksmålet kan det ta måneder før bankene eventuelt kan svare.

For Trump handler søksmålet om aldri å gi etter.

– Han mener Demokratene er ute etter å få fjernet ham, og han kan ikke fire en tomme. Dette er Trumps drep-eller-bli-drept-innstilling, forklarer Hilmar Mjelde. Han er USA-viter og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Donald Trump har sammen med sine tre eldste barn, fra venstre: Eric Trump, Donald Trump Jr. og Ivanka Trump, gått til sak mot bankene for å hindre utlevering av hans skattemeldinger.

– Aggresjon er Trumps respons på all motstand. Han bøller, saksøker og skremmer. Han mener det er derfor han er kommet dit han er i dag, og det stemmer i noen grad, sier han.

3. Hva er det demokratene tror de vil finne?

Demokratene har lenge vært opptatt av å få se presidentens skattemelding. Men hvorfor? Er det bare av prinsipp eller har de konkrete mistanker? Hilmar Mjelde er usikker på hva demokratene er ute etter.

– Det har alltid vært usikkerhet om hvor mye Trump har vært god for. Han har trikset og mikset i forretningslivet siden 1970-tallet, men holdt seg innenfor lovverket.

Donald Trump (til høyre) og hans far Fred Trump (til venstre). Boksepromotoren Don King i midten. Før jul avslørte New York Times at far og sønn var involvert i en rekke tilfeller av skattesvindel på 90-tallet.

Mjelde tror dette er nok er forsøk fra demokratene på å finne bevis for lovbrudd hos Trump.

– Nå kaster de bare ut sitt største garn og ser hva som kommer inn, sier han.

Les også

New York Times: Trump involvert i storstilt skattesvindel på 90-tallet

4. Hvilken betydning vil dette ha for presidentvalget?

Hilmar Mjelde tror hverken Trump eller demokratene har noe å hente på at skattemeldingene blir offentliggjort.

– Dette endrer ikke på noens oppfatning av Trump, antar Mjelde.

Han forklarer.

– Demokratene ser en president som forhindrer rettsprosessen. Trump-velgerne ser et politisk etablissement som aldri aksepterte Trumps valgseier og ser etter stadig nye måter å felle ham på.

Trumpvelgerne er tro mot presidenten skattemelding eller ikke, mener norsk forsker.

Mjelde tviler på at kongressen er i stand til å finne noe mer alvorlig på Trump enn det Robert Mueller gjorde. Spesialetterforskeren brukte nesten to år på å undersøke hvordan Donald Trump og hans team håndterte russisk påvirkning av det amerikanske valget.

Selv om Mueller ikke beviste noen lovbrudd fra presidentens side, viste rapporten blant annet at presidenten og hans team videreformidlet propaganda og instruerte medarbeidere til å lyve.