Iran: Feiljustert radar årsaken til flystyrt

Nedskytningen av et ukrainsk passasjerfly utenfor Teheran i januar skyldtes en feiljustert radar og menneskelig svikt, ifølge iranske myndigheter.

Dette bildet fra viser vrakrester etter flystyrten 8. januar.

Klokken 06.10 lokal tid 8. januar 2020 tok Ukraine International Airlines (UIA) flyvning PS752 av fra Teheran Imam Khomeini internasjonale flyplass i Iran.

Et par minutter etter avgang forsvant flyet fra radaren. Ifølge Flightradar24 hadde flyet da en hastighet på 275 knop og en høyde på 7925 fot, tilsvarende 2415 meter. Flyet, som var på vei til Kiev, kræsjet i bakken omtrent ti kilometer fra flyplassen.

Samtlige 176 passasjerer om bord, mange av dem iranere, mistet livet.

Redningsmannskaper bærer bort omkomne fra åstedet.

En feil skjedde som følge av menneskelig svikt i å følge en prosedyre for å justere radaren, noe som førte til en 107 graders feiljustering i systemet, opplyser iranske luftfartsmyndigheter (CAO) i en ny uttalelse.

Radarfeilen var det første leddet i en kjede av hendelser som førte til at flyet ble skutt ned. CAO sier at til tross for at radaren var feiljustert, kunne operatøren ha sett at målet var et passasjerfly, men det ble i stedet feilidentifisert.

Det første missilet ble avfyrt av en operatør som handlet uten å ha fått bekreftelse fra koordinasjonssentralen. Det andre missilet ble avfyrt 30 sekunder senere etter å ha fulgt banen til målet.

Iran innrømmet at det iranske forsvaret ved en feil skjøt ned det ukrainske passasjerflyet med et luftvernsmissil etter først å ha benektet at det ble skutt ned.

Flyet var på vei fra Teheran i Iran til Kiev i Ukraina.

Dette bildet viser deler av skroget på flyet.

Myndighetene har beklaget hendelsen og skyldt på menneskelig svikt. Iranske myndigheter har tidligere sagt at soldaten som bemannet luftvernsystemet, trodde flyet var en krysserrakett.

Nedskytingen førte til en rekke kraftige reaksjoner både nasjonalt og internasjonalt.

Svarte bokser til Frankrike

Ingen andre land eller organisasjoner har så langt offentliggjort rapporter om hva de mener har skjedd. I juni opplyste Canadas statsminister Justin Trudeau at de svarte boksene skulle bli sendt til Frankrike i løpet av kort tid.

Det var 63 canadiske statsborgere om bord i flyet, og landet er dermed det hardest rammede med unntak av Iran, som hadde 82 statsborgere om bord.

Trudeau sa også at både Canada og andre land kommer til å fortsette å presse det iranske regimet for å få svar på hva som skjedde, for å oppnå rettferdighet og for at de etterlatte skal få erstatning.

Iranere demonstrerte mot myndighetene i hovedstaden Teheran tre dager etter at et passasjerfly, med blant annet 82 iranere, ble skutt ned ved en feil av det iranske forsvaret.

Sverige sørger for oppreisning

Det var også personer fra Sverige, Afghanistan, Storbritannia og Ukraina om bord. 17 av dem som mistet livet, hadde tilknytning til Sverige, enten gjennom statsborgerskap eller oppholdstillatelse.

Sveriges utenriksminister Ann Linde sa tidligere i juli at Iran ønsker å kompensere familiene til dem som mistet livet.

– Vi har signert et omforent memorandum om at vi vil forhandle i fellesskap med Iran om kompensasjon til ofrenes pårørende, sier