Demonstranter møtt med gummikuler og tåregass i Hongkong

Opprørspoliti bruker tåregass mot tusenvis av mennesker som trosser myndighetenes forbud mot å demonstrere i Hongkong. Også gummikuler er avfyrt.

Opprørspoliti tok i bruk tåregass mot demonstranter i Hongkong lørdag.

Politiet og demonstranter havnet i konfrontasjon på flere steder, skriver South China Morning Post i sin live-blogg. Demonstranter slår politiet med paraplyene som er blitt demokratiforkjempernes symbol, mens politiet svarer demonstrantene med tåregass og pepperspray. Demonstranter skal også ha kastet stein mot politiet.

Politiet sier ifølge av avisen at livene til politifolk er i fare. De vil nå oppløse demonstrasjonen så raskt som mulig. Spesielle tog settes opp for å få de protesterende raskt ut av området.

Det er forbudt å demonstrere i Hongkong i dag, men demokratiforkjemperne trosser forbudet. Aktivister kunngjorde på forhånd at de vil trosse forbudet, blant annet er det blitt organisert «handleturer» og «middager» til Yuen Long der demonstrasjonene nå pågår, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tusener av demonstrasjoner trosset forbudet.

Svartkledde demonstranter som strømmet til Yuen Long, ble møtt med titalls tåregass-salver. Noen av demonstrantene kastet gjenstander mot politiet, og en gruppe omringet en politibil.

Senere på kvelden skjøt politiet gummikuler og tåregass mot rundt 200 demonstranter som var igjen. De brukte paraplyer for å beskytte seg mot kulene.

Protestene rettes denne gangen mot triadene, etter at hvitkledde medlemmer av den beryktede mafiaen forrige helg gikk til angrep på demokratiforkjempere i Yuen Long i Hongkong, nær grensen til Kina. 45 mennesker ble såret, én alvorlig.

Politiet har fått kraftig kritikk for ikke å ha beskyttet offentligheten mot triaden, og de møter også anklager om at det eksisterer et samarbeid mellom triadene og politiet, noe politiet avviser.

Politiet var lørdag formiddag inneklemt av demonstranter med paraplyer.

Tolv personer er pågrepet og satt i varetekt etter hendelsen, ni av dem angivelige medlemmer av triadene.

Rundt kl. 12 norsk tid varslet politiet at de vil bryte opp demonstrasjonene innen den neste halvtimen, melder CNN.

En demonstrant skyller øynene etter å ha blitt sprayet med tåregass av opprørspolitiet.
Tolv personer skal være pågrepet og satt i varetekt.
Les også

Demonstranter fyller ankomsthallen ved Hongkongs flyplass

Hongkong har vært preget av massive protester siden juni. Demonstrasjonene rettet seg først mot et omstridt lovforslag som åpnet for at Hongkong kunne utlevere personer til rettsforfølgelse i Kina.

Lovforslaget ble til slutt trukket, men demonstrasjonene mot myndighetene har fortsatt.